Jourová vábí Číňany. Začínají prý cestovat a neměli by nás opomenout

10.07.2014 22:11

Česká republika může využít svou atraktivitu pro turisty a zhodnotit nynější oživení diplomatických vztahů s Čínou k tomu, aby zvýšila počty čínských návštěvníků. Vyplynulo to z dnešního jednání mistryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) s čínskými představiteli odpovědnými za cestovní ruch. Do Česka nyní ročně z Číny přijede zhruba 180.000 turistů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.

Jourová vábí Číňany. Začínají prý cestovat a neměli by nás opomenout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zde se zdraví Miloš Zeman se zástupcem lidové Číny

Čínští turisté se podle ministryně čím dál více zaměřují na Evropu a patří mezi nejvíce utrácející návštěvníky. Více informací o Česku by se mohlo k obyvatelům Číny dostat přes internet s pomocí čínské státní agentury cestovního ruchu, což bylo dojednáno už v červnu se zástupci čínské vlády.

Koncem srpna bude v Praze česko-čínská konference

„Je třeba zintenzivnit i činnosti zastoupení agentury CzechTourism v Šanghaji. Dále je třeba zrychlit a zpružnit poskytování víz k vycestování do České republiky, ideálně zahájit přímé charterové lety Praha - Peking a později pravidelnou přímou linku," řekla Jourová. Úkolem cestovních kanceláří je podle ní připravit nabídku cílenou na čínské turisty.

Dnešního jednání se účastnili mimo jiné zástupci cestovních kanceláří, ministerstva zahraničí nebo Letiště Praha. O podpoře příjezdové turistiky pro Číňany bude ministryně a další čeští zástupci informovat čínskou stranu na konferenci k česko-čínské ekonomické spolupráci, která bude koncem srpna v Praze.

 Česko-čínské vztahy se začínají oživovat

V Praze dnes jednali také představitelé čínských farmaceutických firem podle médií mimo jiné o možnostech dovozu léčivých přípravků z Číny do Česka a do Evropy. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už po červnové návštěvě Číny řekl, že v českých lázních by se měly léčit čínské děti a do českých center specializované péče by měli jezdit čínští pacienti. Pobyty bude hradit čínská strana.

Česko-čínské vztahy se začínají oživovat poté, co ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) při dubnové návštěvě Pekingu mimo jiné uvedl, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česko nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě. Kritici míní, že tuzemská diplomacie tím ustupuje od obhajoby lidských práv, to ale Zaorálek a další představitelé vlády odmítají. Prezident Miloš Zeman řekl, že oceňuje "realistickou politiku nové vlády vůči Číně". Čínu by měl navštívit v říjnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …