Jourová znovu pohrozila Polsku: Sebereme vám dotace! Podívejte se proč

19.07.2017 12:02

Česká eurokomisařka Věra Jourová poskytla rozhovor německému deníku Neue Osnabrücker Zeitung. Polská vláda ve Varšavě z něj asi nebude mít radost, protože česká politička pohrozila Polákům odebráním evropských dotací.

Jourová znovu pohrozila Polsku: Sebereme vám dotace! Podívejte se proč
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Dolní komora polského parlamentu schválila zákon, jenž v podstatě podřizuje nejvyšší soud Polska ministerstvu spravedlnosti. Zákon prosadila vládnoucí stran Právo a spravedlnost. Polský prezident Andrzej Duda sice vzešel z téže strany, ale svým někdejším kolegům pohrozil, že zákon vetuje, pokud ho nepozmění.

Hrozbu do Varšavy vyslala také česká eurokomisařka Věra Jourová. Jestliže vezmeme v potaz, že země EU získávají dotace jdoucí z kapes evropských daňových poplatníků, musíme trvat na dodržování základních pravidel a pravidel právního státu. Neumím si představit, že by němečtí nebo švédští daňoví poplatníci chtěli financovat zrod diktatury v jiné zemi EU,“  prohlásila Jourová. Její slova přinesl server deníku Neue Osnabrücker Zeitung.

Celý článek v němčině naleznete ZDE.

Podle Jourové by Polsko mohlo přijít o dotace v příštím sedmiletém rozpočtovém období, které začíná v roce 2021. Jestliže Polsko naruší rovnováhu mezi zákonodárnou, vládní a soudní mocí, podle Jourové budou sankce na místě, protože narušení této jemné a velmi důležité rovnováhy nelze v právním státě tolerovat.

Polsko je v současnosti největším příjemcem dotací z EU. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…