Jozef Banáš: USA smrtelně potřebují bohatství Ruska. Vymývání mozků. Je jasné, o co se hraje, ale mlčí se o tom

01.11.2016 14:40

Nad vztahem výsledku amerických prezidentských voleb a situace v Pobaltí se na serveru Aktuálne.sk zamýšlí slovenský spisovatel a publicista Jozef Banáš.

Jozef Banáš: USA smrtelně potřebují bohatství Ruska. Vymývání mozků. Je jasné, o co se hraje, ale mlčí se o tom
Foto: Jozef Hubel
Popisek: Jozef Banáš

Podle jeho názoru ze všeho, co se děje v USA v souvislosti s prezidentskými volbami, je jasné jedno: Wall Street a zbrojařská lobby vítězství Trumpa nedovolí. Nemohou. „Mít v čele státu muže, který hlásá dialog s Ruskem, rozpuštění NATO a uvolnění napětí, je nepřípustné. Bez napětí a lokálních válek kšeft se zbraněmi nefunguje,“ píše Banáš.

V kontextu očekávaných výsledků amerických voleb pozoruje také vývoj situace v Pobaltí. „Posilování NATO v oblasti je nejen strategickou odpovědí na jejich zbabranou akci na Ukrajině, ale je třeba si uvědomit, že Pobaltí je v jistém smyslu výchozím bodem do Arktidy. Když vezmeme v úvahu skutečnost, že USA se svými necelými pěti procenty obyvatel světa spotřebovávají téměř 50 % světových zdrojů, je jasné, že při této nenasytnosti se zdroje dostupné v USA vyčerpávají a je třeba je hledat tam, kde ještě jsou. Například v Rusku a Arktidě,“ domnívá se Banáš.

Anketa

Příští vláda: Koalice ANO, KDU-ČSL a STAN. Premiér Babiš, vicepremiéři Bělobrádek a Gazdík. Co na to říkáte?

3%
2%
hlasovalo: 14002 lidí

Je jasné, o co se hraje v Pobaltí

Poukazuje na to, že v ruském arktickém regionu je asi 80 % dosud objevených severních ropných ložisek. „V případě jejich čerpání bude světové ceny určovat lídr na trhu ropy a plynu, kterým bude Rusko. Navíc, v této oblasti jsou zásoby uranu, zlata, mědi, niklu, železa, wolframu, diamantů. Pokud by USA poškodily ruský arktický region, položí Rusko na kolena. Takže je jasné, o co se hraje v Pobaltí. Proto Rusové, poučení nejen Stalinovým selháním před začátkem druhé světové války, ale i věrolomností Západu v Sýrii, Libyi, Iráku, Afghánistánu či na Ukrajině, nečekají. Kaliningradská enkláva má jediný ruský nezamrzající přístav v Baltském moři – Baltijsk, který je domovským přístavem baltské flotily. Do Kaliningradské oblasti, která je v obklíčení NATO, přesouvají raketový systém Iskander, schopný nést jaderné hlavice,“ píše dále Banáš.

Upozorňuje, že to, jak vyvolat napětí, si Američané vyzkoušeli na Ukrajině. „Stačí vyprovokovat národnostní vášně a ‚už to jede‘. Z celkového počtu obyvatel Lotyšska je 27 % Rusů, jen v samotném hlavním městě Rize tvoří 50 % obyvatel. V Estonsku je 25 % Rusů, v hlavním městě Tallin je jich 37 %. Litva má asi šestiprocentní ruskou menšinu, přičemž v hlavním městě Vilnius je asi 14 % Rusů,“ vypočítává Banáš.

Aby to v Pobaltí „začalo“, stačí malá jiskřička

Anketa

Souhlasíte s „Dalmatinskou výzvou“ Patrika Nachera, že na aktuální problémy nelze pohlížet černobíle?

hlasovalo: 1853 lidí
Je prý jasné, jak se může ruská menšina v pobaltských republikách stát mnohem větší rozbuškou, než jakou byli a jsou Rusové na Ukrajině. „Na to, aby to tam ‚začalo‘, stačí mnohem menší jiskřička. Na radnici v Rize například poskytují informace v několika evropských jazycích kromě ruštiny, přestože Rusové tvoří 50 % obyvatel Rigy. Prý proto, že ruština není oficiálním jazykem Lotyšska ani EU,“ píše dále Banáš.

Mediální vyvolávání obrazu Ruska ohrožujícího Litvu, Lotyšsko, Estonsko a Polsko je podle Banáše tradiční americko-bruselsko-berlínskou mediální předehrou ke zvyšování napětí. „Frankfurter Allgemeine Zeitung přinesl nedávno na titulní straně komentář k situaci v Pobaltí s jasným názvem: Strach před ruskou bleskovou válkou. Ale ani slovenské vymývače mozků nezaostávají a oslavují rozhodnutí NATO rozmístit v tomto regionu čtyři tisícovky vojáků,“ píše dále Banáš.

Přiznává, že obavy pobaltských států a Polska z Ruska jsou v důsledku jejich trpkých zkušeností se sovětskými bolševiky oprávněné. Otázkou však je, nakolik se dnešní Rusko pod vedením Vladimira Putina podobá stalinskému Sovětskému svazu.

Vsadím se, o co chcete

Britský ministr obrany Fallon to řekl jasně: „Vyšleme tímto signál spojencům, že jsme připraveni je bránit před trvalou agresí Ruska.“ „Fallonovi připomínám, že jeho ‚předchůdce‘ Chamberlain též slíbil ochránit Čechy a Slováky ‚před trvalou agresí Německa‘, a jak Britové svůj závazek ‚dodrželi‘, už Fallon asi zapomněl,“ podotýká Banáš.

Svěřuje se s tím, že je ochoten se vsadit, o co chcete, že když se prezidentkou USA stane Hillary Clintonová, situace v Pobaltí se prudce zhorší přesně podle vzoru Ukrajiny. „Ovšem v případě konfliktu kteréhokoliv pobaltského státu s Ruskem to už bude jiná káva než na Ukrajině,“ poznamenává Banáš.

Celý text ve slovenštině je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…