Jožo, jsou to vrazi. Kapelník Elánu Ráž vzbudil povyk. Stojí to za to

02.05.2016 17:52

Frontman slovenské skupiny Elán Jožo Ráž bez obalu promluvil o komunistech. Podle Ráže je socialismus spravedlivějším politickým systémem než kapitalismus a komunisté nekradli tak, jako se krade dnes. „Svým přesvědčením jsem komunista,“ uvedl Ráž zcela jasně v rozhovoru pro DVTV. „Ať si můj oblíbený Jožo Ráž – a to nemyslím ironicky – přečte knihu Rusko plné křížů od ‚otce ruské perestrojky‘ Jakovleva a rozsvítí se mu,“ poučuje ale hudebníka exministr a lídr kapely Pražský výběr Michael Kocáb.

Jožo, jsou to vrazi. Kapelník Elánu Ráž vzbudil povyk. Stojí to za to
Foto: ReproFoto: DVTV
Popisek: Slovenský zpěvák Jožo Ráž

Anketa

Která osobnost brojící proti imigraci je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 20542 lidí

Zpěvák a baskytarista slovenské kapely Elán Jožo Ráž je známý tím, že mu někdejší komunistický režim v Československu nikdy příliš nevadil. Prý proto, že se mu tehdy žilo lépe nežli nyní. Tedy alespoň co se týče jeho hudební kariéry. Za „totáče“ totiž prý Elán prodával až 650 tisíc vinylových desek, dnes prodá sotva tři tisíce cédéček. Ráž také přiznává, že v posledních letech má maximálně patnáct koncertů ročně, ovšem před revolucí to prý bylo až 250 koncertů ročně.

„Svým přesvědčením jsem komunista, i když jsem nikdy nebyl v žádné straně,“ uvedl teď Ráž v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV. „Mám světonázor velice podobný tomu, který hlásají komunisté nebo křesťanská víra, jež jsou velice kompatibilní oba. Hlásají v podstatě to samé, každému podle jeho zásluh a nepídit se za materiálním bohatstvím, ale spíš pracovat na sobě,“ prohlásil dále Ráž v témže interview.

Nadto ještě řekl, že co ukradli komunisté, není nic proti tomu, co se krade teď. „Já jsem neměl žádný problém, že bych nebyl svobodný. Dělal jsem si, co jsem chtěl, a to dělám také teď. Kapitalismus a komunismus se liší v jedné věci. V kapitalismu je největší šéf ten, který všechny nejvíc obalamutí, okrade, oblbne. V socialismu je největší šéf okresní tajemník. Ale komunisté proti těm dnešním papalášům byli měkkoty. Co ukradli, není nic proti tomu, co se krade teď. Oni si sice přisvojili vše, co se dalo, ale to byly maličkosti. Proti tomu, co se teď krade, to byla sranda. Já věřím, že komunismus je ideologicky a prakticky správnější režim s tím, že lidé ho neunesli. Lidé jsou blbí, to je celé. Kapitalismus, to je cesta do pekla, protože to je honba za ziskem,“ řekl také.

Vyznal se překvapivě i ze své lásky k Rusku. „Já mám Rusko velmi rád. Projel jsem ho celé od Užhorodu po Nachodku, od Murmansku po Soči. Mnoho měsíců jsme tam žili a hráli. Já na to vzpomínám strašně hezky, protože v Rusku jsme se setkali se strašně vzdělanými a výbornými lidmi. Prostě v Rusku si můžete s řidičem autobusu povídat o filozofii, o básnících, o všem. A v Americe jenom o Coca-cole a hamburgrech,“ uvedl hudebník s tím, že ale Rusko rozhodně za hrozbu nepovažuje.

„Rusko považuji za jistotu. Já se bojím Ameriky, Rusů ne,“ dodal Jožo Ráž, který podle slovenské verze Wikipedie kdysi ještě řekl, že je Putin „bohovský muž“ a že se kromě Američanů ještě bojí i Číňanů.

ParlamentníListy.cz se snažily najít proti názorům frontmana Elánu protiargumenty umělců. Ráž se totiž i v minulosti vyjadřoval stejně podobně, takže to, co nyní řekl pro DVTV, není až taková novinka. „Je rockový hudebník s takovýmto názorem pro veřejnost raritou?“ otázali jsme se kupříkladu exministra a hudebníka Michaela Kocába.

 „Myslím si, že raritou skutečně je,“  odvětil na to Kocáb.

Když si přečte tu knížku, rozsvítí se mu...

Přitom rozhovor s Jožo Rážem v DVTV na něj jinak prý působil velmi sympaticky. „A píseň elánu Voda čo ma drží nad vodou, je mojí nejoblíbenější slovenskou písní. S jeho politickými vývody ale z celého srdce nesouhlasím. Ať si můj oblíbený Jožo Ráž, a to nemyslím ironicky, přečte knihu Rusko plné křížů od ‚otce ruské perestrojky“ Jakovleva a rozsvítí se mu. To nejsou jen úvahy, to jsou dokumenty,“ reagoval dále Kocáb.

V Rážových názorech na komunismus lze podle něj odmítnout prakticky všechno. „Lhostejno jaká ideologie, pokud je prosazována mečem a ohněm, je nepřijatelná. Jedním z hlavních rozdílů s evangeliem, o kterém Ráž také mluví, je přímá výzva k teroru, která je zapuštěna do základů marx-leninské ideologie. Teror zde není trpěn jen jako nutné zlo, teror je nařizován jako základní nástroj třídního boje. Těm, podle Joža, ‚správnějším komunistickým myšlenkám‘ padlo podle odhadů za oběť na 90 milionů lidí. To samo o sobě stačí, aby byla jakákoli diskuse o eventuálních kvalitách komunistických receptů na život ukončena hned na počátku. Sovětští a čínští komunisté rozpoutali vyvražďování neslýchaných rozměrů. Sami jsme zažili jen střípek toho zla a stačilo to, abychom řekli: nikdy více!“ uvedl dále Kocáb, který si rozhovor s Rážem pustil na webu DVTV  celý.

I přes všechno, co tam jeho slovenský kolega řekl, je ale přesvědčen o tom, že fascinace minulým režimem frontmanovi Elánu nijak neublíží. „Já myslím, že Jožo Rážovi už nemůže ublížit nic. Ten už je dávno za vodou...,“ dodal s úsměvem Michael Kocáb.

Fischerová: Souhlasím, že kapitalismus je nelidský systém

„Není toto úplná marginálie?“ otázala se herečka a expolitička Táňa Fischerová, když byla ParlamentnímiListy.cz tázána.

„Já jeho názory ani nechci hodnotit, protože každý z nás má právo na svobodný názor. Někde jsem ale četla, že je komunista, a že tedy mluví jako komunista a říká to, co je obsahem jejich řečí,“ poznamenala dále.

„Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že kapitalismus je nelidský systém a že se krade víc, nežli se kradlo. S tímto tvrzením nemám žádný problém,“ překvapila dále herečka a Ráže poučila o tom, že v Rusku dnes komunistická strana už nic neznamená.

„Někdy se divím, že komunisté obecně lpějí buď k Číně, anebo k Rusku, ačkoliv jsou to stejně oligarchistické režimy a s komunismem nemají nic společného. Třeba v Rusku dnes komunistická strana už nic neznamená, i když v Číně možná ještě ano – ale i tam vlastně žádní komunisté nejsou, jde tam jen o to, že politicky drží moc ve svých rukou určití vybraní lidé. V tom jsou tak podle mne nejen pan Ráž, ale i ostatní s podobnými názory poněkud dezorientovaní,“ pronesla Fischerová s tím, že by ovšem levicové názory hudebníkovi nijak zvlášť nevyčítala.

„Je to jeho názor a on s ním šel na trh. A to je třeba zvážit, i když žádnou faktickou moc nemá, leda jen to, že je na něj jako na umělce vidět víc. No a když se ke komunismu takový člověk přihlásí, je jasné, že si toho média okamžitě všimnou a že takové řeči pak nijak nezapadnou. Ale každý čtenář či posluchač to podle mne vyvažuje tím, jak sám uvažuje o světě, takže to nemusí nutně znamenat, že by Ráž tímto svým názorem ovlivnil nějakou významnější část veřejnosti. Neznám žádné průzkumy, ale je otázka, zda fandové na Elán chodí kvůli hudbě, anebo kvůli názorům Joža Ráže... Já si myslím, že kvůli té hudbě,“ dodala na konto Ráže ještě herečka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…