Jsem Donald Trump, ochromil Zeman studenty

03.11.2016 13:24

Prezident republiky Miloš Zeman se setkal se studenty Slezské univerzity v Opavě. „Rozčilení není program,“ řekl jim mimo jiné při diskuzi o demokracii. Připomněl také výrok „Myšlení bolí“.

Jsem Donald Trump, ochromil Zeman studenty
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Moravskoslezského kraje

„Velmi často se odvoláváme na Tomáše Garrigua Masaryka, aniž bychom se jeho myšlenkám věnovali v praxi. Demokracie je diskuze, je jedna z nich,“ zaznělo z úst prezidenta. „Přemýšlet o svých názorech je velice snadné. Je to taková autoerotika. Skutečný sex znamená přemýšlet o názorech těch druhých. Dokázat se vcítit, přemýšlet o argumentech," zmínil Zeman.

Ten se následně vyjádřil k informovanosti a médiím. „Vedle informací existují také dezinormace. Je nutné se vyhnout jedům. Jed dostáváte i v dezinformacích. O českých médiích se říká, že existují zprávy trojího typu: zprávy pravdivé, pravděpodobnostní a ty ostatní. Pravdivá zpráva je datum vydání, pravděpodobnostní je předpověď počasí. A pak jsou ty ostatní,“ zmínil.

Další studentka vyjádřila svůj názor k přijetí dalajlámy ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). „Papež František je nesporně morální autorita. Dalajláma byl dlouhá a dlouhá léta představitel exilové vlády Tibetu. Tibet byla otrokářsky feudální společnost,“ zmínil historii Zeman.

Řeč přišla i na volební účast. „Obecně platí, že klesá volební účast ve všech zemích Evropy. Čím to je, že klesá? Klesla důvěra k politikům. A ti si za to mohou sami,“ uvedl příklad špatných volebních hesel Zeman. „Chceme fungující stát! Kdo ho proboha nechce? Chceme svobodu, prosperitu, demokracii...,“ poukázal Zeman na to, že strany nejsou konkrétní. „Chtěl bych, abychom se vrátili k povinné volební účasti. Je nutné, aby lidi přemýšleli o politice, ale aby si lidé mohli vybrat stranu, která jim bude nejméně odporovat. Aby si lidé mohli vybrat mezi kandidáty,“ lobboval Zeman za to, aby bylo možné si vybírat napříč politickým spektrem. Představil také typicky českého voliče, který v předvolební kampani sní párek, vypije pivo - a následně jde volit někoho jiného.

Další otázka směřovala k americkým volbám, které se uskuteční již příští týden. „Rozhodne volební účast. Nevěřím ale, že dojde k radikální změně americké zahraniční politiky,“ zmínil k oběma americkým kandidátům Zeman. On sám by dle svých slov volil Donalda Trumpa. „Možná i proto, že se o mně říká, že jsem Donald Trump. Ale především k jeho postojům vůči islámskému radikalismu,“ sdělil.

Závěrečná otázka se pak týkala vyjadřování nesouhlasu s hlavou státu. „Jaký je váš názor na lidi, kteří strhávají prezidentské standarty a nahrazují je červenými trenýrkami?“ zeptal se jeden z přítomných. Zeman odvětil, že jde o neúctu ke státním symbolům. Jako neúctu ke státnímu svátku pak vnímá protestní akce dne 28. října 2016. „Plně ale respektuji svobodu těch lidí, kteří demonstrují proti jakémukoli prezidentovi,“ dodal s tím, že lidé by si měli vážit svých oponentů. 

A nemohla ani chybět Zemanova oblíbená anekdota – jak se Václav Klaus a Miloš Zeman dostanou do pekla. „V pekle na trůně sedí ďábel. Jako první předstupuje Václav Klaus, kterému ďábel přiřkne tlustou čarodějnici. Václave Klausi, měl jsi mnoho, mnoho hříchů,“ vypravuje Zeman. Před něj pak v anekdotě předstoupí Claudia Schifferová. „Claudio Schifferová, měla jsi mnoho, mnoho hříchů,“ zakončil za potlesku a smíchu přítomných. Prezident Zeman se následně podepsal do pamětní knihy a převzal dary z univerzity.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…