Andrej Babiš se na Primě pochlubil, co zažil v USA. Byl jsem i v Pentagonu, vykládal

26.04.2015 12:19

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl jediným hostem nedělní Partie FTV Prima. Hned v úvodu konstatoval, že se mu daří vybírat daně, ale současně osekat zbytečné státní výdaje. Ostrý vzkaz poslal ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi a za organizaci své cesty do USA pochválil Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD). Dostal se prý i do Pentagonu. Stranou Babišovy pozornosti nezůstaly ani elektronická evidence tržeb a zálohové výživné.

Andrej Babiš se na Primě pochlubil, co zažil v USA. Byl jsem i v Pentagonu, vykládal
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

V Česku se prý daří vybírat daně, a to o desítky miliard, alespoň podle slov pána státní kasy. Navzdory tomu ještě během své cesty ve Spojených státech poznamenal, že nepovede Českou republiku po řecké cestě kvůli rozhazování ČSSD. Ale nebyla to až příliš silná slova, když se vybírání daní daří?

„Možná jsem to přehnal, ale chci snižovat deficit, chci snižovat dluh a já mám tu smůlu, že jsem ve vládě jediný, kdo se stará o ty příjmy, ostatní chtějí jen výdaje. Chtěl bych získat také podporu pro svá opatření pro lepší výběr daní, jako je elektronická evidence tržeb. ... Každý chce navyšovat,“ posteskl si Babiš.

O navyšování důchodů nebo rozpočtu Ministerstva obrany je ochoten diskutovat, ale jednotlivé položky je třeba chápat jako provázané s ostatními. Nebránil by se ani navyšování platů u státních zaměstnanců, ale ne plošně. Nízké platy máme prý v kultuře nebo ve školství, ale v některých institucích prý úředníci berou i padesát tisíc a tam se musí šetřit.

Razantně se ale postavil proti návrhu Ministerstva zdravotnictví, které požaduje navýšení plateb za státní pojištěnce. „Tam s tím rozhodně nesouhlasím, protože resort neudělal skoro nic pro šetření. Já bych byl strašně rád, kdyby to šlo na platy zdravotníků, ale ty peníze, které pan Němeček stále chce, končí v kapsách prodejců předražených přístrojů,“ udeřil ve studiu Babiš. Napřed prý musí v resortu zdravotnictví ukázat, kde mizí stovky miliard.

Důrazně také odmítl nápad ČSSD na zvýšení korporátních daní. „To vůbec nepřichází v úvahu,“ řekl jasně. Následně zmínil i elektronickou evidenci tržeb, která nám prý jednoznačně pomůže. Přesvědčil se prý, že to znají i v USA. Daně ale utíkají po celé Evropě. Jen tým Kobra, zřízený právě touto vládou, zasahoval už čtrnáctkrát. My zachránili dvě miliardy,“ chlubil se ministr.

Chorvatský ministr financí nám to vysvětlí

Pokud někdo říká, že v Chorvatsku zavedená elektronická evidence tržeb nefunguje, podle Babiše lže. Hovořil o tom dokonce s chorvatským ministrem financí, který prý přijede do Česka a všechno nám vysvětlí. Rozhodně prý také není pravda, že to podnikatele nepřiměřeně zatíží. „Já už jsem v televizi ukazoval, že na to stačí mobil a malé zařízení, které si můžete pronajmout za nějakých 130 korun měsíčně.  A pokud už někdo má elektronické pokladny, tak si jen změní software. V Chorvatsku bylo možné si ho stáhnout zdarma z internetu, říká Babiš.

Věří, že elektronická evidence tržeb zasáhne neplatiče daní i podniky, které zaměstnávají lidi na černo. „Já jsem dokonce slyšel, že tihle lidé žádají dávky  od státu,“ rozhorlil se ministr financí s tím, že to musí přestat, musíme podpořit poctivé podnikatele. „Dneska pravicová opozice nemá nic kromě programu Antibabiš. Dřív tady ODS a TOP 09 podporovaly podivné podnikatele, a to musí přestat,“ zúčtoval ministr s nejhlasitějšími kritiky.

Centrální nákupy a zálohové výživné

Stát ale hodlá šetřit i na sobě, a to centrálními nákupy. Tyto nákupy by se navíc měly odehrávat elektronicky, aby se každý občan mohl podívat, co a za co se nakupuje. V této souvislosti již tradičně Babiš připomněl nákup papíru. Zatímco resorty nakupovaly balíky papírů za asi 80 korun, jeho firma totéž zvládá za nějakých padesát korun. To se musí změnit . „To jsem měl na mysli, když jsem říkal, že budu stát řídit jako firmu,“ konstatoval.

Pár slov padlo také o zavedení zálohového výživného. Své příjmy od státu prý posílá právě na děti, které jsou ohroženy chudobou, což se týká především čtyř set tisíc dětí žijících v rozdělených rodinách. Na druhé straně nelze platit peníze za ty rodiče, kteří jsou relativně majetní a jen odmítají platit. Stát musí pomoci těm, kteří to potřebují. „Pojďme se o tom bavit, já to vnímám, je to velký problém naší společnosti,“ uznal Babiš. Inspiraci prý můžeme hledat např. v Kalifornii, kde úřady zasáhnou v okamžiku, kdy alimenty nedorazí dva měsíce po sobě.

Cesta do USA

V závěru Babiš promluvil o své cestě do Spojených států. Podivoval se nad tím, proč česká média řeší, kolik jeho cesta stála, ale nevšímají si toho, že jednal s generálním tajemníkem OSN, hovořil se šéfem poradců v Bílém domě a tak podobně. „Byl jsem i v Pentagonu,“ prozradil. Hovořil prý s řadou investorů, které lákal především do Moravskoslezského či Ústeckého kraje. Znovu také zopakoval, že se jako vůbec první Čech setkal s někdejším starostou New Yorku a miliardářem Michaelem Bloombergem. Z Babišových úst nikoli poprvé zaznělo, že byl starostou za dolar. Ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) poděkoval za dobrou organizaci cesty. Mají spolu prý korektní vztahy.

V závěru „diskuse“ bez politického oponenta prozradil, že hnutí ANO prozatím nemá vyhlídnutého žádného možného kandidáta na příštího českého prezidenta. Zatím ani neví, jestli budou někoho takového hledat. Je to ještě daleko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…