Jsem jen obyčejný člověk, který přišel rozbít systém, říká kandidát na prezidenta

21.04.2019 10:28

V neděli ráno na Ukrajině odstartovalo druhé kolo prezidentských voleb, do něhož postoupili stávající prezident Petro Porošenko a filmový komik Volodymyr Zelenskyj. Podle odhadů čeká Zelenského velké vítězství a Porošenko bude muset spolknout hořkou pilulku porážky.

Jsem jen obyčejný člověk, který přišel rozbít systém, říká kandidát na prezidenta
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kresba na stěně - ruský medvěd se projíždí po Ukrajině

Ukrajinci poslali do druhého kola prezidentské volby stávající hlavu státu Petra Porošenka a komika, který prezidenta hraje v populárním ukrajinském seriálu, Volodymyra Zelenského. Porošensko sice Ukrajince opakovaně varoval, že Zelenskyj nemá absolutně žádné politické zkušenosti a jako naprostý nováček nedokáže řídit zemi, která je ve válce s povstalci z východu země, kterým podporu poskytuje Ruská federace.

Zdá se však, že Ukrajinci jsou natolik zklamaní z vývoje své země v posledních pěti letech, že jsou ochotní hlasovat i pro nezkušeného herce, který v seriálu působí jako superman.

Zelenskyj slibuje, že zachová prozápadní kurz Ukrajiny, ale podle agentury Reuters to samo o sobě stačit nebude. Investoři doufají, že nově zvolený prezident urychlí tolik potřebné reformy. Zelenskyj hovoří především o boji s korupcí, který zemi také sužuje.

Průzkumy ukazují, že by Zelenskyj mohl dostat 60 až 70 procent hlasů. Porošenko pravděpodobně získá jen asi 25 procent hlasů.

Stávající prezident si je zřejmě vědom toho, že voliče zklamal a slibuje, že se v případě znovuzvolení bude chovat jinak a lépe. Ale zdá se, že voličům tento slib již nestačí. „Myslím si, že nejlepší volební odpovědí je frustrace se status quo,“ uvedla Mary O'Haganová, ukrajinská rezidentní ředitelka Národního demokratického institutu (NDI).

„Domnívám se, že je spravedlivé říci, že veřejné mínění nepovažovalo současné uspořádání za dostatečný krok vpřed oproti tomu, co bylo předtím, aby to ospravedlnilo mnoho obětí, které lidé přinesli po revoluci,“ dodala. Ať už jde o životní úroveň Ukrajinců, bezpečnost nebo válečné ztráty na životech, lidé zkrátka věřili, že v Porošenkově volebním období dojdou dál.

Zelenskyj to Porošenkovi také připomněl. „Jsem jen obyčejný člověk, který přišel rozbít systém. Jsem výsledkem vašich chyb a slibů,“ řekl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…