Jsem kráva? Jste čtvrtá cenová! Ale, ale... Umělci z pohádky ČT Kouzelník Žito si začali povídat s diváky

02.01.2019 7:25

Do včerejška měli diváci, kteří na Štědrý den nesledovali ve večerních hodinách ČT, možnost vidět pohádku Kouzelník Žito. Reakce na ni si na Boží hod mnozí nenechali ujít. Po Denisi Šafaříkovi se ke kritice postavil čelem i režisér Zelenka, který kritiky z ČSFD označil za „lidi čtvrté cenové kategorie“, i když později doplnil, že myslel ty, kteří používají na adresu herců vulgarity. Rovněž pochválil Šafaříkův výkon, že se 100% držel scénáře. A „princezna“ Kadeřávková? Ta si velmi nahlas nemyslí nic.

Jsem kráva? Jste čtvrtá cenová! Ale, ale... Umělci z pohádky ČT Kouzelník Žito si začali povídat s diváky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herečka Anna Kadeřávková a režisér Zdeněk Zelenka

O kritice pohádky publikem na serveru ČSFD jsme již psali. Režie, děj i výkony herců byly podrobeny zdrcující palbě, která zanechala pohádku na 23% hodnocení. Někteří se snažili hodnotit objektivně, jiní se spokojili s vulgárním výrazivem namířeným proti protagonistům.

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí

Co si o tom myslí režisér Zdeněk Zelenka, přinesl deník Blesk. „Myslím si, že lidé, kteří něco takového píšou, vůbec nerozumí oboru, nevědí, jak herecký výtvor vzniká. Jsou to lidé, jak já říkám, ze čtvrté cenové kategorie. Tam univerzitní profesoři nepíšou, většinou jsou to bezcharakterní nuly, které mají jediný cíl: ublížit. Kolik těch lidí se takhle vyjádří? Asi tak pět set, to nejde ani srovnat s tou sledovaností,“ vyjádřil se režisér, narážeje zřejmě na verbální kanonádu z ČSFD. Podle Blesku má alespoň částečně pravdu. „Na Štědrý večer si Žita pustilo 2 486 000 lidí + dalších asi 300 000 tisíc dětí. A nové statisíce pak naskakují z internetového a odloženého sledování pohádky, která na webu ČT zaznamenala dalších 110 000 diváků,“ píše deník. Režisér také argumentuje, že dobová kritika nebyla laskavá ani k jeho Nesmrtelné tetě nebo například pohádce Pyšná princezna, takže si počká, až pohádku prověří čas. Je ale také dobré zdůraznit, že ono internetové a odložené sledování mohlo být alespoň částečně motivováno touhou zjistit, zda je pohádka opravdu tak špatná, jak se na internetu psalo. A podle starého pořekadla, za každým zákazníkem, který si nahlas stěžuje, je 10 dalších, kteří jsou potichu nespokojeni.

Později režisér své vyjádření doplnil o kontext. Na polemiku a diskuzi má prý právo každý, ale na „necitlivém a sprostém urážení“ pod rouškou anonymity nic charakterního neshledává. „To nepatřilo divákům, kterým se pohádka nelíbila, na to má každý právo. Reagoval jsem tím na vulgární a hanlivé navážení se některých do herce Denise Šafaříka.“ Zelenka Šafaříkův výkon, který byl často středobodem internetové nelibosti, dokonce pochválil: „Je jeden z nejtalentovanějších herců mladé generace, hrál přesně to, co mu předepisoval scénář. Denis splnil úkol na 100 procent a jsem rád, že jsem ho objevil, a věštím mu velkou budoucnost.“ O tom, že je  Denis Šafařík dobrý herec, má podle Zelenky svědčit i to, že dostal druhou hlavní roli v seriálu České televize, kde má prý sto natáčecích dní. Komu mladý herec učaroval, ten má tedy naději, že jeho výkony na ČT uvidí znovu.

Své si k pohádce řekla i Anna Kadeřávková, která ztvárnila roli princezny: „Prej si teď o mně celá republika něco myslíte... Půlka tvrdí, že jsem nemastná (kráva), neslaná, bez talentu, bez výrazu, děsně ošklivá (kráva), možná hezká (ale kráva), ale prostě prej kráva bez práva na cokoliv. Především na herectví (protože jsem kráva). Prostě blbá kráva, která je placená z jejich daní a ještě jim zkazila Štědrej večer. A ještě k tomu jsem tak ufňukaná (kráva), že si tu ‚klíšťovou encefalitidu‘ zasloužím (nemocná kráva!),“ operuje Kadeřávková turem domácím, za kterého ji mají mít nejmenovaní kritici.

„Druhá půlka tvrdí, že jsem sympatická princezna, že mi to sluší, že jsem talentovaná, šikovná, přirozená, skvělá, milá a nadějná herečka. Že jsem super. Možná trochu kráva, ale aspoň pěkná. A taky prej jedinej světlej bod celýho štědrovečerního šílenství, (Ach. Děkuji.), který ale vlastně až zas tak šílený, jak první půlka rozhněvaného tábora tvrdí, nebylo,“ dodává názory z druhé strany spektra.

„Prostě se o tom a o mně teď všude mluví a každej na to něco řiká. A víte, co o tom a o vás říkám já? Nic,“ mlčí velice hlasitě herečka.

Ovšem, na Štědrý den, kdy se pohádka vysílala, sama ve statusu o dojmy žádala: „Tak je to tady!

Pohádka Kouzelník Žito na ČT1 právě teď! Uf uf, mám trochu nervy. Tak snad se vám bude líbit, točili jsme ji celé léto a dali si záležet. Užijte si to a dejte mi vědět vaše dojmy, těším se!“

Původní článek ZDE

a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…