Jsem moc napravo, krčil mladý Klaus rameny, když jej spolustraníci odmítli. Teď se naplno vrhne na školství

29.11.2017 22:01

Pražská ODS nezvolila do funkce prvního místopředsedy Václava Klause mladšího. Byl poslanci však zvolen předsedou školského výboru. Podle jeho slov své udělaly i mocenské důvody. Někteří se bojí, aby nezbořil některé dlouhodobé vztahy. „Pro někoho jsem možná moc napravo,“ řekl Klaus ml. s tím, že na žádnou celostátní funkci nyní kandidovat nebude.

Jsem moc napravo, krčil mladý Klaus rameny, když jej spolustraníci odmítli. Teď se naplno vrhne na školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml. v místopředsednické kandidatuře nakonec neuspěl a odjel na koncert skupiny Kabát

„Myslím, že politické strany mají do vyšších funkcí generovat lidi, kteří se nebojí voličů a případně je dokážou získat a jejich názory každý zná. To byla moje motivace kandidovat, abych vůli voličů přetavil do stranické struktury, nikterak vysoké,“ vyjádřil se v rozhovoru pro server Echo.cz Klaus mladší k jeho nezvolení na místopředsedu Poslanecké sněmovny.

Pražská ODS má podle Klause asi osm let jasnou většinu několika oblastí, která většinou volby vyhraje. „Porážka to je, doufal jsem, že to dopadne opačně. Ale jak říkám, člověk chybu musí hledat na konci svého ramene, být tedy přesvědčivější, možná v něčem taktičtější,“ zamyslel se.

Proč nekandidoval na předsedu, ale na místopředsedu, Václav Klaus ml. vysvětluje tím, že se chce hodně věnovat práci ve sněmovně a „předseda bude mít spoustu práce. Třeba s komunálními volbami,“ sdělil a dodal, že nechtěl kandidovat proti Portlíkovi, se kterým má dobré vztahy.

„Nešel jsem do politiky se živit. Šel jsem do ní s cílem doručit něco učitelům a ředitelům, kteří mi věřili. Své působení v ODS vidím asi tak, že si přeji, aby ODS neskončila jako některé strany, TOP 09 například. Taková středová, rozplizlá, proevropská, mimo hlavní směr,“ řekl.

Na závěr dodal, že důvody jeho nezvolení jsou mu víceméně jasné. „Je jasné, kdo mě nevolil a kdo asi ano. Často je to z ideových důvodů. Pro někoho jsem moc napravo,“ uvedl s tím, že příčinou jsou i mocenské důvody, že se někteří trošičku bojí, aby nerozbořil nějaké dlouhá léta budované vztahy.

 

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…