Jsem naštvaný! Sobotka bouchl do stolu a poslal vzkaz koaličním partnerům

27.05.2016 8:40

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dal v MF Dnes Andreje Babiše (ANO) jasně najevo, že nehodlá tolerovat podobný přešlap a následné hádky, k jakým došlo po neschválení protikuřáckého zákona. Lidé jsou naštvaní a ani trochu je nezajímají přestřelky ministrů na sociální síti Twitter.

Jsem naštvaný! Sobotka bouchl do stolu a poslal vzkaz koaličním partnerům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pořadu schůze poslanecké sněmovny byla mimo jiné novela zákona o vinohradnictví a vinařství

Premiér Bohuslav Sobotka se ještě jednou vyjádřil k přestřelce kolem protikuřáckého zákona. Pokud je to opravdu tak, že ANO tento zákon „zahubilo“ kvůli pozměňovacímu návrhu poslance Marka Bendy (ODS), tak šéf kabinetu nechápe, proč pro něj zvedlo ruku osm poslanců z Babišova hnutí. Ukazuje to, že jde spíše o zástupný důvod a problém bude jinde. Předseda vládní ČSSD však odmítá spekulovat, kde.

„Lidé jsou naštvaní, že ta norma neprošla, stejně jako jsem naštvaný já. Taky si myslím, že nikdo není zvědavý na nějaké koaliční hádky a na to, abychom si posílali vzkazy přes Twitter. To není věc, ve které bych se vyžíval. Pro mě je důležité, aby vláda fungovala. Ale musí fungovat určitá pravidla. Nesmí nás jedna z koaličních stran dostat do situace, kdy se před hlasováním dozvíme, že nepodporuje vládní návrh,“ uvedl předseda vlády pro páteční vydání deníku.

Přesto má podle jeho názoru pokračovat v koaličním vládnutí s ANO a KDU-ČSL, protože současná vláda už pro tuto zemi a především pro její občany už leccos vykonala a za další rok a půl ještě mnoho vykonat může. Premiér má na mysli elektronickou evidenci tržeb, prokazování původu příjmů a majetku a další věci.

„Návrh, který dám koaličním partnerům, až se sejdeme v koaliční radě, bude, abychom pokračovali v koalici. Musí převládnout racionalita nad emocemi, ale současně musí v koalici fungovat pravidla pro všechny,“ doplnil premiér. A než bude ministr financí Andrej Babiš mluvit o podrazech, měl by si promluvit s poslanci ve svém klubu. Sám totiž na inkriminovaném hlasování nebyl, pročež o něm nemůže vědět tolik jako poslanci, kteří byli na jednání přítomni.

Celou rozepři kolem protikuřáckého zákona by mělo uzavřít předložení nového vládního návrhu protikuřáckého zákona. Sobotka by byl rád, kdyby se to podařilo ještě do konce volebního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…