Jsem optimista, říká poslanec Chalupa po zvolení Trumpa. Vlastní osud máme v našich rukou

13.11.2016 20:58

Z PROFILŮ Poslanec Bohuslav Chalupa zvolený za hnutí ANO Andreje Babiše odpovídal na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Mimo jiné vysvětloval, co bude znamenat zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA pro Českou republiku. Například bychom si prý měli uvědomit, že jsme strůjci vlastního osudu, a pokud se někdo jiný snaží náš osud naplánovat, měli bychom ho vyvést z omylu.

Jsem optimista, říká poslanec Chalupa po zvolení Trumpa. Vlastní osud máme v našich rukou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Bohuslav Chalupa

„Jaké dopady bude mít zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA na Českou republiku?“ ptal se čtenář vystupující pod přezdívkou Ballu. Chalupa na úvod konstatoval, že nějaké důsledky to určitě mít bude, ale je těžké předvídat jaké. Přesto si prý dovolí odhadnout jednu věc.

„Určitě to bude mít nějaké dopady, ale odmítám se ztotožnit s tím, že právě tato skutečnost má určovat naše vlastní zásadní ambice a konání. Jednoznačně vítám skutečnost, že je již zcela evidentní a nevyhnutelné, že se budeme muset, ať už v ČR, nebo v rámci EU, mnohem zodpovědněji a kompetentněji postavit k naší vlastní suverenitě, bezpečnosti a obraně, mnohem více se v tomto směru emancipovat a přestat se jako ‚černý pasažér‘ spoléhat na doposud zásadní pomoc zámořské velmoci. Což nám, a v tom jsem optimista, jenom prospěje... My jsme strůjci našeho osudu, budoucnosti našich dětí, nikdo jiný to za nás a pro nás neudělá. A pokud to někdo plánoval nebo plánuje jinak, pak je na nás všech, abychom takovým dokázali, jak hluboce se mýlí...,“ odepsal poslanec.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Chalupa však neodpovídal jen na dotaz o Trumpovi. Čtenář Tomáš Moukes se ptal, zda je pravda, že žadatel o azyl může volně cestovat po EU a zda česká policie migranty kontroluje.

„Žadatelé o azyl nesmějí překročit hranice státu, ve kterém probíhá řízení. Cestovat do jiných zemí mohou až poté, co jim byl přiznán statut azylanta, a pokud jim byl zároveň vydán cestovní doklad uprchlíka podle Ženevské konvence,“ odvětil zákonodárce. Česká policie podle poslance kontroluje cizince pohybující se po Česku. Činí tak především cizinecká policie. Ale pokud jde o cizince, které vídáme ve velkých městech, Bohuslav Chalupa je přesvědčen, že jde o cizince, kteří jsou na našem území legálně.

Další otázky a odpovědi najdete zde.

Stejný čtenář se pak ptal, zda mohou v Česku muslimové nakupovat nemovitosti. Chalupa potvrdil, že mohou, a nevidí cestu, jak jim to zakázat. Přestože má určité obavy z migrační krize, rozhodně by neomezoval právo muslimů koupit si v Česku nemovitost. Proč? Kde by to pak skončilo? Kdo by měl dovoleno koupit si dům, byt či pozemek a komu by toto právo bylo odepřeno? Kdo by to stanovoval. „Mám také silné obavy ze vzniku uzavřených muslimských lokalit, nicméně ještě větší obavy mám z důsledků nějaké hysterické a krátkozraké iniciativy, která by ve svých důsledcích způsobila nedozírné škody na naší společnosti,“ varoval Chalupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…