Jsem proti prohibici ve sněmovně, šokovala v ČT Marksová-Tominová

04.03.2014 21:27

Hostem úterního Hyde parku byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. V rozhovoru přiznala, že má resort spoustu problémů, vyjádřila se ale také k prohibici ve vládě či ke svému bývalému zaměstnání. To je podle některých střetem zájmů.

Jsem proti prohibici ve sněmovně, šokovala v ČT Marksová-Tominová
Foto: cssd.cz
Popisek: Stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Podle ministryně se nemusíme obávat toho, že by nám cizinci brali práci. Větším problémem je podle Marksové-Tominové práce ilegální. „U nás pracuje kolem 300 tisíc cizinců," poukazuje ministryně. „Cizinci nám určitě práci nebudou brát. Z tohoto čísla je například přes sto tisíc lidí ze Slovenska," dodává ministryně. Větší problém je ilegální práce. „Podle mých informací se ale i tak číslo ilegálně pracujících zmenšuje," tvrdí.

Jedním z cílů nové koalice bylo zvýšit minimální mzdu, která nyní činí 8500 korun. „Minimální mzda je ovšem nastavená velice nízko. V programovém prohlášení vlády se má zvyšovat na 40 % mzdy průměrné. Práce by se totiž měla vyplatit. Lidé by neměli zůstávat na sociálních dávkách," má jasno Marksová-Tominová.

Z minimální mzdy se vyžít dá

Kdy k navýšení dojde, ale neřekla - podle ní je řešení ještě v nedohlednu. „Musí se ohledně tohoto zvýšení ještě hodně jednat, na stůl se to musí dostat i ministrovi financí," přibližuje ministryně, i když ona sama uznává, že s  osmi a půl tisíci se dá vyžít těžko. „Je zde ale částka, které se říká měsíční minimum a to je kolem tří tisíc korun. Vůči tomu je tato částka rozhodně vyšší," poukazuje.

Dalším problémem, kterému bude muset ve svém resortu Marksová-Tominová čelit, je problém nezaměstnanosti. Čerství absolventi těžko hledají práci kvůli chybějící praxi, jiní po výpovědi bojují s požadavkem na lepší či jinou kvalifikací. I to se ale podle ní dá vyřešit. Stát prý nabízí program, v rámci kterého firmy cíleně zaměstnají například ty, kterým praxe chybí.

Na vině jsou podle ministryně i školy

„My jako stát jim pomůžeme práci získat. Zaměstnají je tam, kde stát přispěje na část jejich mzdy," vysvětluje Marksová-Tominová. Ona sama ale není za vznik či zánik pracovních míst nikterak zodpovědná. „Já osobně ale mohu pouze podpořit lidi, kteří jsou na trhu práce, kteří jsou nezaměstnaní. Mohu jim pomoci najít jinou kvalifikaci, jinou praxi," dodává. Vznik pracovních míst závisí na ministrovi průmyslu a obchodu.

„Musíme tento problém ale řešit také s ministrem školství. Školy vypouští na trh lidi, kteří se na něm neuplatní," poukazuje na nešvar dnešní doby. „Máme v ruce různá dotovaná pracovní místa, která by měla tyto lidi zaktivizovat a vrátit jim tu chuť pracovat," říká k problému těch, kteří jsou například dlouhodobě nezaměstnaní.

Nepříjemný dotaz na závěr

Číslo, které neustále roste, je také počet bezdomovců. „Personálně posilujeme úřady práce. Máme dva různé problémy. Prvním je funkce úřadu práce jako zprostředkovatele zaměstnání a druhým problémem je výplata nezaměstnaným. Není na to dost lidí," stěžuje si ministryně. „Důležité je tedy posílit úřady práce. Za chodu je nyní posilujeme řádově o stovky lidí, přibližně sedm set," upřesňuje ministryně.

Na závěr rozhovoru se také dostala do nepříjemné situace, kdy musela reagovat na dotaz ohledně jejího předchozího zaměstnání. Ve firmě Místní sociální služby působila jako členka správní rady. Firma se ale dopustila několika závažných chyb v ambiciózním projektu úřadu práce, nyní je v likvidaci a ztracené peníze dohledává finanční úřad.

Na alkoholu není nic špatného

„Byla to nezisková organizace. Nic jsem z toho nezískala, nelze to považovat za střet zájmů. Teď je vše předmětem vyšetřování," poukazuje Marksová-Tominová na probíhající šetření. „Ve chvíli, kdy jsem tam vstupovala do správní rady, tak jsem nemohla tušit, že se stanu ministryní práce a sociálních věcí," obhajuje se ministryně.

A jaký názor má na prohibici, kterou by některé strany chtěly ve sněmovně zavést? „Nejsem pro naprostou prohibici," překvapila ministryně. Podle ní je i v „normální" práci běžné, že si lidé dají k obědu či večeři sklenku vína či jedno pivo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …