Jsem rád, že ‚Mutti‘ Merkel moje máma není, vysmál se mocný politik německé kancléřce

05.10.2017 8:14

Předseda rakouských Svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache varoval před teroristickými útoky ve střední Evropě a poměrně nepěkně se vyjádřil také na adresu německé kancléřky Angely Merkelové.

Jsem rád, že ‚Mutti‘ Merkel moje máma není, vysmál se mocný politik německé kancléřce
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Za deset dní se budou v Rakousku konat parlamentní volby a v poválečně éře by teprve podruhé mohla být narušena tradiční koalice ve složení ÖVP a SPÖ. Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění je Stracheho FPÖ druhou nejsilnější stranou v zemi, s větším odstupem za lidovci v čele s populárním ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem a těsně před socialisty, které vede o poznání méně populární současný kancléř Christian Kern.

Rakouské socialisty by mohl stihnout osud jejich německých kolegů, kteří budou v příštích čtyřech letech působit v opozici. Také SPÖ mnozí předpovídají, že tentokrát ve vládě neusedne a lidovci si opět po deset letech přizvou do vlády Svobodné, jako tomu bylo již v letech 2000 až 2007. Obě strany sblížila zejména migrační krize, v důsledku které lidovci v koalici i na popud sílícího tlaku Svobodných prosadili přísnější imigrační politiku.

Celý text v němčině je ZDE.

V rámci předvolební rétoriky však Strache nešetří ani svého potenciálního koaličního partnera. „Je velmi pravděpodobné, že terorismus zasáhne i střední Evropu, včetně Rakouska. Ne každý muslim je sice terorista, ale téměř všichni teroristé v posledních letech byli radikální islamisté. Socialisté a lidovci nedostatečně chrání obyvatele naší země, a proto je třeba adekvátně reagovat u voleb,“ vyzval Strache k hlasování pro svoji stranu.

Obě strany dále šéf rakouských Svobodných obvinil z toho, že nedokázaly zabezpečit hranice a minimálně v první fázi do země zavlekly hrozby teroristických útoků. Za hlavního viníka však považuje Strache německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Někteří jí označují za Mutti (maminku, pozn. red.), ale já osobně jsem moc rád, že moje matka to není,“ kritizoval s nadsázkou Merkelovou, která je považována za symbol liberální přistěhovalecké politiky.

Obavy z možných teroristických útoků potvrdil po Strachem také bývalý ředitel Spolkového úřadu pro ústavní ochranu a boj proti terorismu (BAT) Gert Polli. „Podle oficiálních údajů se v Evropě nachází asi 3000 džihádistů, ale skutečnost může být mnohem horší. Konkrétně v Rakousku jich je asi 300, což je poměrně hodně vzhledem k tomu, že v několikanásobně větším Německu evidují asi 700 džihádistů,“ uvedl Polli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…