Jsem vyděšený, přiznal premiér Sobotka u Moravce. Toto musíme zařídit

15.11.2015 13:00

Hlavním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prozradil, že se nediví těm občanům, kteří dnes mají strach. Sám se prý také bojí. Ale udělá vše pro to, aby se čeští občané mohli cítit v bezpečí. Následně nabídl několik kroků, které je třeba učinit, aby se lidem žilo lépe. Mimo jiné jasně přiznal, že je Schengen v rozvalu a musí se zreformovat.

Jsem vyděšený, přiznal premiér Sobotka u Moravce. Toto musíme zařídit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Kladu si především otázku, co všechno udělat pro to, aby se lidé v České republice cítili bezpečněji, a také si kladu otázku, jestli jsme udělali dost po lednových útocích v Paříži,“ oznámil premiér hned v úvodu.

Problém vidí v tom, že z Evropy zaznělo vstřícné gesto vůči uprchlíkům – Syřanům, což vedlo k tomu, že dnes Evropou koluje nepřeberné množství falešných syrských pasů. EU se proto musí změnit, musí zpřísnit kontrolu hranic. Premiér je zklamán tím, jak mírný v této otázce zůstává předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Česko proto nečeká a jedná. Zvyšuje rozpočet policii i vojákům, a oba sbory tak mohou nabírat nováčky.

Vláda také trvá na zavedení centrálního registru účtů, aby bylo možné lépe monitorovat podezřelé pohyby peněz, ale to je spíše opatření do budoucna. Teď je podle šéfa kabinetu třeba chránit Schengen. „Je to smutné, ale jsem také přesvědčen, že teroristický útok v Paříži vyvolá mnohem větší tlak na Rusko a Spojené státy, aby se dohodly, jak dál v Sýrii,“ vyjádřil svůj názor Sobotka. Pokud se to podaří, Evropa bude bezpečnější.

„Já se lidem nedivím, že jsou vyděšení, já jsem teď také vyděšený,“ přiznal jasně Sobotka. Obratem však zdůraznil, že udělá vše pro to, aby čeští občané nemuseli být tak vyděšení, jak jsou dnes Pařížané.  

Podle premiéra bude zásadní porazit Islámský stát, což se ale podaří teprve tehdy, až se mu přestane dostávat podpory ze zahraničí. Například od některých struktur v Saúdské Arábii. Tím ale premiér nemíní Saúdskou Arábii jako celek, jen některé skupiny působící v tomto státě. Současně musíme pomoci irácké vládě, aby ze svého území dokázala vytlačit radikály. „Iráčané potřebují zbraně, potřebují munici, potřebují poradce. Je celá řada možností, jak podpořit Irák v boji s Islámským státem,“ doplnil Sobotka. Současně bychom měli pomoci i Jordánsku a Kurdům. „My skutečně patříme mezi země, které jsou aktivní v boji proti terorismu. Jen připomínám české vojáky působící v Mali a v Afghánistánu,“ doplnil předseda vlády.

Důležitá je také situace v Sýrii a tady Sobotka ocenil vojenský zásah Ruska v regionu. Tento krok působil jako katalyzátor, který dovolí, aby se situace v této zemi pohnula kupředu.

Nesmíme však zapomínat ani na Turecko. S ním musí EU uzavřít dohodu, která povede ke zbrždění a postupnému zastavení uprchlické vlny. Zároveň je třeba zreformovat Schengen. „Schengen se rozvalil pod tlakem uprchlické krize,“ přiznal premiér.

Demokracie musí prokázat svou odolnost

V závěru pořadu poznamenal, že demokracie musí prokázat svou odolnost a schopnost zachovat garantované svobody.  

„V konfrontaci s terorismem a v konfrontaci s Islámským státem musí demokracie prokázat, že není slabá,“ zaznělo také z úst premiéra. To na jedné straně znamená porazit Islámský stát a regulovat migrační krizi, ale na straně druhé si musíme uchovat náš způsob života a naše svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…