Jsi proruský komunista, vpálil Remkovi poslanec TOP 09. A takto se velvyslance zastal Zaorálek

21.03.2014 18:57

Český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dobrým reprezentantem českých zájmů v Rusku. Zaorálek nemá pochybnosti o Remkově loajalitě. Ministr to řekl po dnešním jednání s Remkem. Velvyslanec schůzku odmítl jakkoliv komentovat.

Jsi proruský komunista, vpálil Remkovi poslanec TOP 09. A takto se velvyslance zastal Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Remek

Do Remka se během čtvrtečních interpelací pustil opoziční poslanec Daniel Korte (TOP 09). Nazval jej komunistou proruského ražení, jehož loajalita k Česku je více než pochybná.

Zaorálek novinářům po dnešní schůzce řekl, že chtěl od velvyslance slyšet informace o aktuální situaci v Rusku. Hovořili spolu rovněž o možných scénářích dalšího vývoje na Ukrajině a chystané schůzce náměstků ministra zahraničí ČR a Ruska.

Zaorálek řekl, že Remek dostal i nějaké instrukce, nechtěl ale upřesnit jaké. Podle ministra se s velvyslancem dohodli na častějších konzultacích. „Nenabyl jsem dojmu, že by se odchyloval od postojů České republiky," uvedl Zaorálek. Podle něho bylo důvodem dnešní schůzky i to, že se s Remkem dosud nestihl osobně setkat.

Již předtím se český velvyslanec sešel s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD), s nímž se bavili „obecně o česko-ruských vztazích ve světle ukrajinské krize".

Podle informace ČTK z diplomatického zdroje se schůzky náměstků ministra zahraničí mezi Českem a Ruskem konají pravidelně na podzim a na jaře. Zaorálkem zmíněné jednání tak bude jednou z pravidelných schůzek. Černínský palác nyní s ruskou stranou dojednává přesné datum jejího konání. „Důvodem je držet s Ruskem komunikační kanál, není možné se úplně uzavřít," řekl ČTK zdroj. Podobné pravidelné konzultace Praha vede i s dalšími významnými partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…