Jsme Starostové, staréme se. Gazdíkův hejtman Půta lákal voliče na klauna a lví koťata. Máme i FOTO

14.09.2016 20:31

REPORTÁŽ Po čtyřech letech krajské volby, opět Starostové pro Liberecký kraj pod vedením současného hejtmana Martina Půty? I když ho před dvěma lety obvinila policie z korupce? Zdá se, že je to možné. Aspoň to naznačuje nejnovější předvolební průzkum dělaný pro Českou televizi. ParlamentníListy.cz se byly podívat na libereckém náměstí před radnicí, kde favorit voleb uspořádal předvolební kulturní odpoledne.

Jsme Starostové, staréme se. Gazdíkův hejtman Půta lákal voliče na klauna a lví koťata. Máme i FOTO
Foto: Radek Ptáček
Popisek: Kampaň STAN v Liberci

„Děti, pojďte sem,“ volal krátce po třetí hodině odpoledne v úterý 13. září na náměstí před libereckou radnicí klaun Fíla jedoucí na jednom cyklokole. Právě začínalo odpoledne, které pro své voliče připravili Starostové pro Liberecký kraj. „Máte děti?“ ptala se liberecká zastupitelka Květa Vinklátová, nejvýše postavená Liberečanka na kandidátce Starostů pro krajské volby, kde je na pátém místě. A rozdávala pexeso s názvem Ohrožené druhy strašidel od Vítězslavy Klimtové. „Bohužel zrovna dneska paní Klimtová zemřela,“ dodala posmutněle.

Hejtman Martin Půta (a také trojka kandidátky Marek Pieter či vratislavický starosta Lukáš Pohanka, chrastavský Michael Canov a další) rozdával květiny a dával se do hovoru s lidmi. V přestávce kulturního programu vystoupil i na pódium a chopil se mikrofonu. „Měl jsem možnost už s některými z vás mluvit. Snažím se neslibovat věci, které nemohu splnit. V Liberci kraj působí jako hrdý provozovatel knihovny, úžasné galerie, Severočeského muzea. Rádi bychom v budoucnosti trochu víc s městem spolupracovali na podpoře obou divadel, zoologické a botanické zahrady,“ řekl. Byl to vůbec Půtův den, protože měl zrovna narozeniny a na náměstí byla i jeho manželka a všechny tři děti. Větší dcery se stejně jako mnoho jiných fotily s koťaty lvů, které na náměstí dodal Zoopark Berousek. 

Mám v této věci čisté svědomí

Před čtyřmi lety Půta dovedl Starosty pro Liberecký kraj k vítězství ve volbách, utvořil koalici s další regionální stranou, Změnou pro Liberecký kraj, a utvořili unikátní koalici. Měla však převahu pouhého jednoho hlasu a vydržela jen dva roky. Pak z ní odešlo liberecké skalní jádro Změny kvůli odvolání náměstkyně hejtmana Zuzany Kocumové a Starostové přibrali do koaliční party  předchozí vládce kraje, sociální demokraty, které před volbami ostře kritizovali. Důvody této roztržky se vysvětlovaly různě, nicméně významně při ní zafungoval policejní úder na dosud oblíbeného hejtmana, který ho obvinil z korupce. Konkrétně, že přijal úplatek v souvislosti s rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény. Půta reagoval tím, že je nevinný, a funkce hejtmana se nevzdal, pouze odstoupil z funkce předsedy celostátního hnutí Starostové a nezávislí. Proč? „Jsou to dvě odlišné funkce. U té celostátní budu těžko vysvětlovat  lidem na jižní Moravě, kteří mě nikdy neviděli, jak to vlastně celé je. Proto jsem se rozhodl odstoupit, abych hnutí na celorepublikové úrovni neškodil,“ vysvětlovat v MfD. U hejtmana je to podle něj jiné, protože ho volí zastupitelstvo a mělo možnost ho odvolat. Což se nestalo, ani to nikdo nenavrhl. „První měsíc jsem o rezignaci uvažoval, ale pak jsem si řekl, že kdybych odstoupil, všichni by to vnímali jako přiznání viny. Mám v té věci čisté svědomí, navíc platí presumce neviny,“ dodal.

Ostřeji se vyjádřil na nedávné debatě lídrů v liberecké knihovně, jak zaznamenaly ParlamentníListy.cz: „Kandiduji, protože jsem přesvědčen, že jsem se nedopustil ničeho špatného. Jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal. 21 měsíců mě český stát neumožňuje standardní obhajobu, jaká je běžná v jakémkoliv jiném procesu. Jsem připraven své jméno u nezávislého soudu očistit. A také budu požadovat odškodnění nejen za své dobré jméno, ale i své rodiny a těch, co se mnou spolupracují.“

Kampaň STAN v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Hejtman Půta na kampani STAN ukazuje nejmladšímu potomkovi lvíče. Foto: Oldřich Szaban

Strefí se předvolební průzkum lépe než před čtyřmi lety?

Nicméně i po této patálii ho kolegové nominovali jako lídra své krajské kandidátky. Zdálo by se, že tímto obviněním bude oslaben on i celé hnutí. Ale podle hodnocení hejtmanů osobnostmi v jednotlivých krajích na stránkách MfD dopadl se známkou 1,7 úplně nejlépe ze všech hejtmanů. A v předvolebním průzkumu, který si nechala vypracovat Česká televize, Starostům vyšlo první místo s voličským potenciálem přes třicet procent. Před čtyřmi lety ovšem dopadlo v Libereckém kraji vše úplně jinak, než hlásal podobný průzkum. A i teď se dá téměř s jistotou říci, že umístění některých stran bude výrazně odlišné, než jak ho předvedl ten nejnovější. Favoritem voleb však Starostové zcela určitě jsou. Mezitím letní starostovské odpoledne pokračovalo vystoupením různých kapel, tanečnic, opět řádil i klaun Fíla a na závěr vystoupil Pavel Calta.

Kampaň STAN v Liberci. Foto: Radek Ptáček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…