Jsme buranov Evropy. Ve srovnání s lidmi ze Západu strašně nevychovaní, lamentuje písničkář Jan Burian. A teď se tu prý rozmohl normální fašismus

02.09.2017 10:51

Písničkář Jan Burian v rozhovoru pro server Forum24.cz uvedl, že se z nás stává buranov Evropy. „Stát jako firma je zničení demokracie,“ myslí si.

Jsme buranov Evropy. Ve srovnání s lidmi ze Západu strašně nevychovaní, lamentuje písničkář Jan Burian. A teď se tu prý rozmohl normální fašismus
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Celá situace v naší zemi je podle Buriana smutná. „Stejně jak to, jak se změnila duše českého člověka,“ míní Burian s tím, že největší zkouškou budou nadcházející podzimní volby. „Mohou naši zemi zásadním způsobem změnit,“ řekl.

Rozhovor se také věnuje jednomu z posledních fejetonů Jana Buriana, v němž popisuje své setkání s paní, jež uvedla, že je rasistka a nestydí se za to. „Mám pocit, že je to otázka jakési výchovy. Rozhodujícím momentem podle mého názoru bylo, když jsme vstoupili do Evropy a přestalo se mluvit o tom, že tam vstoupíme. Věci se přestaly hodnotit jakýmikoli civilizačními měřítky a zůstala jenom ekonomická kritéria. Podepsali jsme smlouvy, máme volný obchod, ale zapomněli jsme na to, jak jsme nevychovaní ve srovnání s lidmi ze Západu,“ popsal Burian.

Nevychovávají podle něj ani média. „Novináři opustili ideu veřejnoprávnosti a platí pro ně pouze idea o tom, že informace je zboží. Nechtějí lidi informovat a vychovávat, a to ani v České televizi nebo v rozhlase, raději se řídí sledovaností a vybírají si informace podle prodejnosti. To je morální zločin,“ dodal písničkář.

Původní text ZDE.

„Stává se z nás buranov Evropy. Jsme přitom v jejím středu. Kdybychom byli na periferii, chápal bych to více,“ hodnotí současnou politickou scénu Burian. Máme podle něj i zaostalé školství, neudělali jsme reformu zdravotnictví, nevštípili jsme novinářům, co je to veřejnoprávnost. 

Následně velmi zkritizoval současného ředitele České televize Petra Dvořáka. „Ředitel televize je trénovaný ze soukromé sféry a má úplně zvrácený pohled na to, jak má vypadat veřejnoprávnost a kultura. Tento člověk slouží byznysu, nikoli tomu, k čemu je povolán. Jestli se toto nevyřeší, nemáme moc velkou šanci se z tohoto problému dostat,“ dodal.

Pak se vyjádřil i k vlastnictví médií politiky. „Za první republiky noviny patřily stranám. Ale každý to věděl a měl jasno v tom, kdo co říká a proč. Nezávislí novináři si hledali místo, kde mohli mluvit. Jenže dnes nevíme, co si myslí pan Kellner, pan Křetínský nebo pan Babiš. Víme jen to, že řídí své vlastní noviny podle sebe tak, aby pro ně byly prospěšné,“ sdělil s tím, že je to „kafkárna“.

Z tvorba Jana Buriana

Češi si nechali zničit své evropanství, skoro žádná strana není proevropská, míní rovněž Burian. „Pravicové strany se najednou začaly hlásit k nacionálnímu socialismu. Vlastně k fašismu. Jejich xenofobní výroky jsou neuvěřitelné a v normálním demokratickém systému by to stačilo na odstoupení politiků. A tady je to téměř volební program. Volby parlamentní mě daleko víc děsí než ty prezidentské. Je to bohužel zkušenost, kterou si musíme odžít,“ sdělil s tím, že dokud se nepoučí voliči, nepoučí se ani politici.

Závěrem se pak vyjádřil k migrační krizi. „Jedna věc je migrační krize a druhá věc je to, jak se o ní mluví. Je to mediální záležitost, apel na člověka, který nic neví, nic nezažil a bojí se vystrčit hlavu ven. Nejvíce to funguje na lidi, kteří neumějí cizí jazyky a nikam nejezdí. Bohužel,“ sdělil Burian, jenž je podle svých slov nešťastný, co se stalo s duší člověka. „Jak snadno jsme se nechali zmanipulovat,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…