Jsme cílem kyberválky a propagandy, varoval na veřejnoprávních vlnách Bělobrádek. Šíří se tu prý dezinformační weby a podvrhy

25.09.2017 21:05

V Českém rozhlase před volbami promluvil také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Je přesvědčen, že do pěti až šesti let bychom měli přijmout euro a že bychom v EU měli být aktivnější. Kromě toho bychom také měli dbát o svou kybernetickou bezpečnost a bojovat proti hackerům i proti šíření lží po internetu.

Jsme cílem kyberválky a propagandy, varoval na veřejnoprávních vlnách Bělobrádek. Šíří se tu prý dezinformační weby a podvrhy
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

Hned na úvod poznamenal, že dnešní dobré ekonomické časy bychom měli využít na modernizaci naší ekonomiky. „Náš průmysl by měl být mnohem více inovativní, abychom nebyli jen subdodavateli pro jiné země. V době růstu ekonomiky by také měly stoupat mzdy. „Mzdy by se měly zvýšit všem,“ zdůraznil ve vysílání předseda lidovců.

Současně by se měla státní správa zefektivnit lepším využitím tzv. e-governmentu, elektronizace státní správy. Bělobrádek se o to ve vládě snažil, ale podle svých vlastních slov narážel na poměrně tuhý odpor. „Tak jsem nad tím v jednu chvíli zlomil hůl,“ prozradil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Kromě toho bychom si ale měli udělat pořádek v českém zdravotnictví, které z určitého úhlu pohledu stojí na pomezí socialismu a brutálního kapitalismu. Měli bychom naše zdravotnictví modernizovat, tak aby pojišťovny hradily za stejný výkon v různých nemocnicích stejné peníze.

Pár slov padlo také na téma bezpečnosti České republiky.

„Česká republika patří k několika nejbezpečnějším zemím na světě. Kriminalita za naší vlády poklesla. Lidé zažívají něco, co by nám mnohé země v Evropské unii i mimo ni mohly závidět. Samozřejmě jsou tady globální rizika, která existují. Jsme teď poměrně velkým cílem všelijakých hoaxů a kyberválky, to znamená všelijaké podvrhy, falešné zprávy, různé propagandy. Je tady spousta dezinformačních webů. A Česká republika je poměrně hustě zásobována pozorností těchto konspiračních a podvržených zpráv. Kyberbezpečnost je tedy velmi důležitá,“ upozornil na vlnách veřejnoprávního rozhlasu šéf lidovců.

Proto vláda schválila vznik nového kybernetického úřadu, pro který budou pracovat špičkoví odborníci, které v Česku opravdu máme. Spolupracuje prý i s Izraelem a se Spojenými státy. Kromě toho je třeba zajistit nezávislost veřejnoprávních médií, která budou skutečně nezávislá na politické a ekonomické situaci.

Celý rozhovor naleznete zde.

Česká republika je tedy bezpečná, ale i tak má podle Bělobrádka řadu sociálních problémů. Nezbytné je zlepšit situaci především v tzv. vyloučených lokalitách, kde by mohl velký kus práce odvést neziskový sektor. Vláda se rozhodla pomoct lidem z těchto lokalit třeba tím, že zavedla povinnou docházku do školek v posledním předškolním roce. Děti by se také měly naučit, že je u rodičů normální pracovat.

Lidovci také pracují na důchodové reformě. Bělobrádek by rád, aby dostávaly vyšší důchod ženy, které vychovaly větší počet dětí. Měli by být podpořeni lidé, kteří vychovávají děti a současně chodí do práce. Lidé by ale také měli mít víc času na rodinu.

V rozhovoru došlo i na téma Evropské unie. V tomto uskupení bychom měli být aktivnější. Bohužel to bývalo dosud tak, že někteří čeští politici do Bruselu moc nejezdili, a když už tam jezdili, nebyli dostatečně jazykově vybaveni na to, aby vyjednávali v kuloárech. Lidovci také volají po tom, abychom do pěti až šesti let přijali euro. Na příkladu Slovenska se podle Bělobrádka ukazuje, že se to vyplatí.

Bělobrádek vyslal také jedno varování. Musíme počítat s tím, že jednou k nám přestanou téct evropské dotace, a také se na to musíme připravit. Inspirovat bychom se měli v Německu, kde spolu už mnoho let spolupracují vláda a podniky. KDU-ČSL plánuje, že zruší ministerstvo pro místní rozvoj a místo něj zavedou ministerstvo pro vědu a výzkum. Toto ministerstvo by se mohlo starat o elektronizaci státní správy.

Nakonec prozradil, že pro lidovce by bylo úspěchem, kdyby zlepšili svůj výsledek z předešlých voleb. „Ale jestli to bude osm procent, nebo padesát pět procent, to teprve uvidíme,“ uzavřel své vystoupení šéf lidovců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…