Jsme děti listopadu 1989, úpadek médií, studenti musí samostatně myslet... Šídlo, Dvořáková, Kroupa a Martin J. Stránský burcovali v menze na Albertově

18.11.2016 8:27

REPORTÁŽ Žijeme v celkem schizofrenním státě. Komunistická strana má sídlo v ulici Politických vězňů a já se ptám, jak je to možné? Komunistická strana prostě měla být demokratickou cestou zakázána, prohlásil při debatě v menze na Albertově lékař Martin Jan Stránský. Zúčastnili se jí v nesouladu s programem ještě tři další řečníci.

Jsme děti listopadu 1989, úpadek médií, studenti musí samostatně myslet... Šídlo, Dvořáková, Kroupa a Martin J. Stránský burcovali v menze na Albertově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Daniel Kroupa, Vladimíra Dvořáková, Martin Jan Stránský, Petr Pithart, Šimon Pánek, Tomáš Ježek, Václav Bělohradský, Pavel Barša, Jiřina Šiklová. Takovou účast slibovala debata na téma Studenti demokracie - jak jsme se sžili s demokratickým systémem a hodnotami? Nakonec do menzy na Albertově ale dorazila pouze první trojice, kterou ještě doplnil novinář Jindřich Šídlo. "Špatně jsme napsali program, omlouváme se," vysvětlil chybu Erich Kříž, místopředseda spolku Mladí občané, který diskuzi pořádal.

Budování státu

"Budování demokracie musí být spojeno s budováním státu. Peroutka o tom napsal své svazky. Stát byl sice v roce 1989 převzat jinými skupinami, ale nevytvářely se kontrolní mechanismy. Vždy jsem říkala, jak můžeme hovořit o konci transformace, když nebyla dokončena transformace státní správy. Kdo sledoval bitvu o zákon o státní správě, tak to pochopil. Dokud nevybudujeme svobodnou státní správu, tak se neposuneme dál," prohlásila na úvod politoložka Vladimíra Dvořáková.

Filosof Daniel Kroupa pokračoval: "Posláním studenta je učit se nejen předmět, ale i samostatně myslet. Kvalitní univerzity mohou být jen v dobrém státě. Proto by se měli studenti i nadále zabývat myšlenkami na to, v jakém státě chtějí žít. O demokracii se mluví jako o vývojové fázi společnosti. Podle mě je to chyba. Liberální demokracie je schopna bránit základní hodnoty a člověka jako jedince."

Novinář Jindřich Šídlo nejdříve vysvětlil, že na demonstraci na Národní třídě 17. listopadu 1989 nebyl. Nicméně je to pro něj nejmilejší svátek. "Porovnávám situace, kde jsme byli a kde jsme teď a nejsem z toho moc šťastný. Nesnáším pojem Husákovy děti, jsme děti listopadu 1989. Nicméně jsme asi poslední generace, která tento svátek bere tak srdečně," prohlásil a dodal: "Lidé jsou vystaveni obrovskému informačnímu zmatku, což má obrovský vliv. Nastal úpadek médií. Objevují se titulky s 'dál to nečtěte' anebo 'disident si vyřídil účty s Havlem' a z toho mám obavu."

Anketa

Kdybyste mohli po odstoupení Gustáva Husáka říct, koho si přejete za prezidenta republiky, kdo by to byl?

hlasovalo: 13491 lidí

Mediální výchova

Podle lékaře Martina Jana Stránského je třeba mediální svět přijímat s odstupem. Americká pediatrická akademie prý zakázala počítače na všech mateřských školách a věděla, proč to dělá. Dvořáková ohledně projevů nedávno zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa naznačila, že se je třeba zamýšlet nad jejich důvěryhodností, když řekla: "Když někdo říká, že je třeba uzavřít přátelství s Ruskem, že je Estonsko předměstím Petrohradu a chce vrátit radar do Polska a Česka, tak tomu nerozumím."

"Jsem odpůrcem mediální i sexuální výchovy. Ale nejsem odpůrcem výchovy ke zdravému životnímu stylu, v níž budou ty dvě zahrnuty. Dnes je třeba lidi vychovávat hlavně k demokracii. Soukromá média zlikvidovala investigativní žurnalistiku, protože ji nepotřebují a nehodí se majitelům," dodal Kroupa. Podle Šídla má vymizení investigativní žurnalistiky hlavně ekonomické důvody: "Je nejdražší a má nejisté výsledky."

Schizofrenní doba

Stránský zopakoval slova prvního československého prezidenta Masaryka, že demokracie potřebuje padesát let, aby se země stala demokratickou: "Naši rodiče jsou trošku nakaženi dobou minulou. My žijeme v celkem schizofrenním státě. Komunistická strana má sídlo v ulici Politických vězňů a já se ptám, jak je to možné? Komunistická strana prostě měla být demokratickou cestou zakázána. Máme stát, jaký si zasloužíme."

Jak sdělil Daniel Kroupa, je velké neštěstí, že se proměnami médií zhroutilo to, bez čehož nemůže demokracie existovat: "Tedy veřejná diskuse. Třeba ohledně velmi důležitého občanského zákoníku neproběhla diskuse skoro žádná." Novinář Šídlo zase prohlásil, že země na tom není zdaleka tak zle, jak by se mohlo zdát z toho, jak my novináři píšeme. "Zeman není přírodní katastrofa, prostě není," dodal. Nakonec Kroupa popřál chuť do života a štěstí ve svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…