Jsme ignoranti. A uvedli jsme Ukrajince v omyl, tepe Západ zkušený levicový novinář z Kanady

11.03.2015 13:14

Zkušený kanadský publicista Murray Dobbin kritizuje západní politiky a jejich postoje k ukrajinskému konfliktu. Vytvářejí si podle něho vlastní realitu a naprosto opomíjejí základní fakta.

Jsme ignoranti. A uvedli jsme Ukrajince v omyl, tepe Západ zkušený levicový novinář z Kanady
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

„Jak může skončit situace, kdy zvolené vlády praktikují politiku založenou na svém neochvějném přesvědčení a imperiální aroganci místo toho, aby vycházely z faktů a odborných znalostí?“ táže se v úvodu svého kritického komentáře k ukrajinské krizi Dobbin. Spojené státy, Velká Británie, NATO i kanadská vláda dle kanadského publicisty vůči Rusku značně přitvrdily a následky jejich konání prý mohou být katastrofální. „Politici z Kanady, Velká Británie, USA a chlapci se svými hračkami z velitelství NATO chtějí válku s Ruskem. Postupují tak, jako by Rusko byla nějaká nedůležitá středně velká zemička, kterou lze provokovat bez obav z nepříjemných následků. To považuji za mimořádně hloupé a nebezpečné,“ glosuje Dobbin na kanadském serveru robble.ca, který se profiluje jako alternativa vůči mainstreamovým médiím. Založen byl v roce 2001 a má status neziskové organizace. Samotný Dobbin má za sebou čtyřicetiletou novinářskou praxi. Mimo to se coby levicový aktivista angažuje v hnutí odmítajícím jaderné zbraně a patří rovněž mezi hlasité kritiky globalizace a kapitalismu.

Kanadský publicista tvrdí, že je většina politiků při potýkání se s každodenními otázkami z různých oblastí žalostně neinformovaná. Je podle jeho názoru úkolem skutečných odborníků, aby se snažili v oblasti politiky uplatňovat své fundované názory. Obzvlášť v případě, že se jedná o zahraniční politiku. „Když jsem pozoroval vývoj konfliktu na Ukrajině, nemohl jsem si nevzpomenout na článek Ronalda Suskinda o tehdejším prezidentu Bushovi publikovaný před deseti lety v New York Times. Citoval v něm svého poradce Karla Roveho, podle kterého je chybné se domnívat, že řešení světových problémů spočívá v pečlivém posuzování rozpoznatelné reality. Realitu prý vytváří velmoci typu Spojených států,“ uvádí Dobbin.

celý text v angličtině jde ZDE

„Ano, před válkou v Iráku se podařilo Washingtonu skutečně vytvořit svoji vlastní realitu. A pozůstatky Roveho antiintelektuálního poselství ovlivňujícího nejvyšší patra americké politiky přežívají dnes i v Obamově administrativě,“ kritizuje kanadský publicista a zmiňuje zprávu vyšetřovacího výboru Sněmovny lordů, která ostře kritizovala nepřipravenost a neinformovanost Velké Británie i celé Evropské unie před vypuknutím krize na Ukrajině. „Autoři zprávy se podivovali nad tím, jak je možné, že nikdo ze zodpovědných politiků nevěděl o staletí trvajících vazbách mezi Ruskem a Ukrajinou. Ani neuvažovali nad tím, že i Rusko má své národní zájmy. Kritizovali rovněž ministerstvo zahraničí za úsporné škrty, které vedly k odchodu skutečných expertů na Rusko. Výsledkem toho všeho byla podle zprávy neschopnost předvídat odpor Ruska ve chvíli, kdy EU zahájila jednání s cílem podepsat dohodu o přidružení,“ informuje Dobbin.

„Premiér Cameron však závěry výše zmíněné zprávy okamžitě zavrhl a naopak ještě více přitvrdil. Prohlásil tehdy, že spojenci musí dát Rusku jasně najevo, že jeho postoje nadále nebudou tolerovat,“ píše Dobbin a dodává, že podobné bezhlavé „řinčení zbraněmi“ není charakteristické jen pro Camerona, Obamu či kanadského premiéra Harpera. „Média se zachovala naprosto stejně. Dokonce i jinak vždy přísně racionální magazín Foreign Affairs naprosto selhal,“ popisuje Dobbin. Západ dle jeho mínění zahltil Ukrajinu falešnými nadějemi a nebezpečně podporoval tamější nacionalismus. „Ukrajina bude v příští dekádě potřebovat jenom na pouhé přežití každý rok desítky miliard dolarů. Západ se přitom k ničemu takovému nehodlá zavazovat. Uvedli jsme Ukrajince v omyl i v tom, že Putina je možné lehce zastrašit,“ vypočítává Dobbin největší hříchy Západu.

Dobbin rovněž odmítá vyzbrojení Ukrajiny západními spojenci a v závěru svého komentáře cituje doyena americké zahraniční politiky Henryho Kissingera. „Zdá se, že Ukrajina představuje faktické zúčtování. Buď se připojí k Východu nebo k Západu. Ale jestli se chce tato země zachránit a prosperovat, nemůže stát na jedné straně proti té druhé. Ukrajina musí tvořit most mezi oběma,“ napsal Kissinger před nedávnem v listu Huffington Post.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…