Jsme nejhorší v celé Evropě, sdělila ministryně po jednání vlády

10.02.2014 13:11

Nová vláda rozšířila Bezpečnostní radu státu o ministra zemědělství. Jejím členem tak nově bude lidovec Marian Jurečka. Souvisí to s tím, že rada často řeší problémy se záplavami. Vláda se také musí starat o to, aby na českém trhu byly bezpečné potraviny, řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka. Prioritou vlády je čerpání prostředků z evropských fondů.

Jsme nejhorší v celé Evropě, sdělila ministryně po jednání vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bezpečnostní rada státu sestává z premiéra a dalších devíti členů vlády. Jejím šéfem je Sobotka, prvním místopředsedou ministr financí Andrej Babiš (ANO). V minulých letech ministr zemědělství členem rady nebyl. Jmenování Jurečky do rady souvisí s tím, že se rada v minulosti velmi často zabývala reakcemi na povodně a odstraňováním jejich následků. „Druhým důvodem je otázka potravinové bezpečnosti," řekl Sobotka. Podle premiéra vláda garantuje, že lidé v obchodech koupí nezávadné potraviny.

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády, jehož úkolem je koordinovat kroky v případě ohrožení země. Byla zřízena ústavním zákonem o bezpečnosti státu. Jejích schůzí se může zúčastňovat prezident, který má právo vyžadovat zprávy od jejích členů a projednávat s nimi otázky, které patří do jejich působnosti. Na jednání rady má dále přístup guvernér ČNB, předseda Správy státních hmotných rezerv a vedoucí Úřadu vlády. Jednání se mohou účastnit i šéfové tajných služeb.

Rada má čtyři stálé výbory: výbor pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky, výbor pro obranné plánování, výbor pro civilní nouzové plánování a od května 2000 výbor pro zpravodajskou činnost. Do systému orgánů rady patří také Ústřední krizový štáb, který je pracovním orgánem vlády pro řešení krizových situací.

Čerpání prostředků z EU

Na brífinku po jednání vlády mluvila k evropským dotačním programům za léta 2007 – 2013 ministryně životního prostředí Věra Jourová. Uvedla že Česká republika je v rámci plnění a čerpání nejhorší z evropských zemí. Novináře ujistila, že čerpání eurofondů je pro tuto vládu prioritou.

Proto každé ministerstvo nyní udělá inventuru tak, aby do 28. února mohl být připraven krizový plán, jak zachránit co možná nejvíce finančních prostředků z programů EU. Každý měsíc se pak podle Jourové bude vyhodnocovat, jak se naplňuje krizový plán.

Premiér Bohuslav Sobotka dodal, že čerpání evropských fondů souvisí se stavem ekonomiky, ekonomickým růstem i se zaměstnaností. „Vůbec nás nepotěšila informace, že lednová nezaměstnanost stoupla na 630 000 lidí bez práce,“ uvedl Sobotka s tím, že při řešení evropských dotací řešíme i budoucí vývoj země. „Nyní vláda dělá inventuru toho, co je možné v krizovém plánu realizovat. Naším cílem je zachránit, co se dá,“ řekl k čerpání prostředků z EU premiér Bohuslav Sobotka.

Upozornil, že nejproblémovější programy jsou Životní prostředí, které spravuje MŽP, a operační program Výzkum a vývoj pro inovace z gesce MŠMT. Na těchto programech prý vázne 20 miliard z celkových 24. Proto právě tato ministerstva musí co nejvíce zapracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…