Jsme s legionáři v Belgii: U pobřeží kanálu La Manche nad hroby Československých hrdinů

08.05.2015 10:40

REPORTÁŽ Sedmdesáté výročí německé kapitulace a konec dosud nejstrašnějšího válečného konfliktu si připomněla Československá obec legionářská (ČsOL) opravdu originálním způsobem- pamětní legionářskou poutí na významná bojiště 1. a 2. světové války, kde bojovali a umírali čeští vojáci. Bylo to vůbec poprvé, kdy nějaká významná delegace do severní Francie a Belgie vyjela nejen na pohřebiště českých vojáků, ale přímo na místa jejich bojů.

Jsme s legionáři v Belgii: U pobřeží kanálu La Manche nad hroby Československých hrdinů
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Historik Zdenko Maršálek (vlevo)

„Stojíme přímo na místě, kde ještě 7. května padli během dělostřeleckého přepadu českoslovenští vojáci. Jejich statečná smrt na samém konci války nebyla zbytečná. Naši vojáci u Dunkerque plnili velmi významný úkol a jejich mise měla velký smysl,“ uvedl u památníku obětem války v osadě Ghyvelde na bývalém východním perimetru čs. - německé fronty historik a publicista Zdeněk Maršálek. Jen díky obětem a statečnosti našich vojáků a před nimi mužů skotské 51. divize a britských commandos se podle Maršálka zabránilo Němcům, vedeným fanatickým admirálem Friziusem, útočit na týl spojeneckých vojsk. „Dodnes lze na mnoha místech dokonale sledovat místa bojů, protože se tady od té doby prakticky nic nezměnilo,“ dodal historik v osadě Ghyvelde, která se stala svědkem dvou velkých a úspěšných ofenziv československých tankistů a pěšáků, 28. října a 5. listopadu 1944.

„Je to pro mě úžasný pocit, být tady přímo na místech těch dnes už legendárních bojů,“ svěřila se redakci ParlamentníchListů.cz se svými pocity učitelka Kateřina Šmídová z Prahy. Ta spolu s ČsOL už několik let objíždí významná bojiště 1. a 2. světové války na východní i západní frontě, kde bojovali Češi a Slováci.

S výpravou ČsOL se v Belgii na hřbitovech v De Panne a Adinkerke u pobřeží kanálu La Manche setkal také velvyslanec České republiky v Belgii Jaroslav Kurfürst. „Jsem osobně velmi rád, a mluvím také za naše české krajany v Belgii, když vidím, jak sem dorazí až z Čech zájemci o naši historii. Nemáme se věru za co stydět,“ prohlásil Kurfürst nad hroby více jak čtyřiceti Čechoslováků v Adenkirku. Na místním hřbitově jsou kromě našich vojáků pochovány také stovky Britů, Australanů, Francouzů, Belgičanů a dokonce i Rusů, kteří zde padli a zemřeli v letech 1915-1919 a pak v letech 1940-1945.

Legionáři do severní Francie a západní Belgie dorazili přes pohoří Ardeny, kde navštívili místa bojů během poslední německé ofenzivy na západní frontě, včetně Bastogbe a La Gleize, známé např. ze seriálu Bratrstvo neohrožených.

Setkání s válečnými veterány

V pátek se výprava ČsOL setká v pobřežním městě Dunkerque s představiteli tamní samosprávy a posledními žijícími pamětníky bojů. Dunkerque je známý hlavně z bojů v květnu 1940, kdy Němci zahnali Brity a Francouze do moře. Naopak v letech 1944-45 zde obléhala Československá obrněná brigáda dvakrát početnější německou posádku, paradoxně na mnohde zcela identických místech, kde se bojovalo o perimetr pevnosti Dunkerque v létě 1940. „Karty se za ty čtyři roky obrátily,“ poznamenal k tomu místopředseda ČsOL Milan Mojžíš.

V den českého státního svátku se pak výprava ČsOL obrátí na jih do Francie a navštíví největší československý válečný hřbitov v La Targett a místo legendárního boje Roty Nazdar- první dobrovolnické jednotky I. Odboje-  u Arrasu. Zde se budoucí zakladatelé legionářských jednotek ve Francii proslavili právě na den přesně před 100 lety svým statečným bojem, během kterého jako prakticky jediní dokázali v rámci Marocké divize prolomit všechny tři německé linie. Na bojišti se pak k ní připojí i vládní delegace z České republiky v čele s ministrem obrany Martinem Stropnickým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…