Jsme unikátní země a to musíme chránit. Před volbami se představuje kandidující Česká národní fronta

25.09.2017 16:38

Český rozhlas pokračuje v sérii rozhovorů s lídry jednatřiceti stran, které se chtějí dostat do sněmovny. Jednou z nich je také Česká národní fronta Tomáše Vrby. Česko je podle jeho názoru vždycky a ve všem unikátní. Navrhuje proto také některá unikátní řešení pro zlepšení stavu země.

Jsme unikátní země a to musíme chránit. Před volbami se představuje kandidující Česká národní fronta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Pan Tomáš Vrba zdůraznil, že by Česko mělo využít dnešní dobré ekonomické časy k tomu, aby si udělalo „strýčka“ na horší časy, které nepochybně přijdou. Stejně tak by prý bylo potřeba zlepšit pracovní podmínky lékařů, aby neodcházeli do zahraničí. Možná by neodcházeli, kdyby měli k dispozici lepší vybavení, lepší možnosti osobního rozvoje a tak podobně. „Ale asi máte pravdu, že možná větším finančním ohodnocením těchto lidí nebo lepšími podmínkami proto, aby ti lidé tady přicházeli a nebáli se regionu,“ doplnil Vrba v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Kromě toho by prý nebylo od věci, aby více žáků nastupovalo do učňovských škol, protože i řemeslníci jsou ve společnosti potřeba, ale bývá to málo zdůrazňováno. A zavedli by na vysokých školách školné? „To je taky otázka na tělo. Jak asi pro koho. Možná že ano. Vzhledem k tomu, že by mohlo být školné v závislosti na úrovni toho školství zajímavější pro studenta,“ shrnul Vrba.

V rozhovoru došlo i na uprchlíky a na bezpečnost České republiky. Vrba má za to, že bychom zemi měli více chránit. „Myslím si, že náš stát není zabezpečený téměř vůbec, protože celnice neexistují, takže tady v tomto prostoru se pohybujeme, jak chceme,“ konstatoval předseda hnutí. Osobně prý není nijak nadšený z prostupnosti schengenského prostoru. „Moc ne, protože já ze schengenského prostoru, když vycestuju někam jinam, potřebuju mít pas, ale tady když běženec přiběhne přes nějaké hory nebo přes moře, tak se tady pohybuje úplně normálně, což si myslím, že když já musím předložit pas, tak on by měl také,“ zdůraznil politik.

Celý rozhovor naleznete zde.

K zahraniční politice České republiky se ale moc vyjadřovat nechtěl. Česká republika se podle jeho názoru snaží kamarádit na všechny strany, ale Vrba si netroufá říct, jestli je to dobře. Stejně tak si není jist, jestli by měly být zakázány tzv. proruské weby. Prý spíš ne. Zato by zpřísnil sociální systém pro občany, kterým se nechce pracovat. Po zpřísnění podmínek by zůstalo víc peněz pro seniory, ale nejen pro ně.

„Měly by se finanční prostředky, které letí komínem na různých ministerstvech, které každý vidí, sleduje se to neustále, tak myslíme si, že ten únik těch peněz je tak markantní, že pokud by nebyl, tak by se nám žilo daleko lépe a všechny tyto otázky, které si tady teď klademe, by byly vyřešeny lépe,“ shrnul.

Politik je toho názoru, že ministerstva by se měla rozprostřít po krajích a celou řadu věcí řešit on-line. Podle Vrby by se tím zaprvé ušetřilo a také ministerstva by byla transparentnější. A navíc by to byl originální způsob vládnutí. „Unikát. Samozřejmě unikát. Česko je vždycky ve všem unikát,“ podotkl.

Pokud jde o členství v Evropské unii, Vrba je dost skeptický. „Jsem obchodník. Pětadvacet, třicet let obchoduji a vidím, že od doby, co jsme v Evropské unii, neposlouchám nic jiného, než že je nějaký problém. Ať už ve formě obchodu nebo ve formě spotřebitelských věcí a tak dále. Takže si myslím, že mě to hodně zklamalo, a myslím si, že přijetí eura, tedy myslím, vůbec ne. A činnost Evropské unie se mi zdá hrozný aparát na to, aby to fungovalo tak, jak by to mělo fungovat,“ řekl předseda hnutí.

Pár slov padlo také o trestu smrti. Vrba by ho obnovil, neboť je toho názoru, že zločinci by se měli něčeho bát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…