Jsme úplně v ...? Noviny přinesly nepříjemné informace o migrační krizi

10.05.2016 6:48

Vypadalo to, že Evropská unie má lék na řešení uprchlické krize. Měla jím být dohoda s Tureckem, kdy země prezidenta Erdogana měla zastavit příliv běženců výměnou za zrušení víz. Tato dohoda se však nyní hroutí, a jak píše dnešní MF Dnes, náhradní plán neexistuje. Připomíná to čekání na katastrofu, píše deník.

Jsme úplně v ...? Noviny přinesly nepříjemné informace o migrační krizi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Anketa

Podporujete vládu premiéra Sobotky?

6%
94%
hlasovalo: 12053 lidí

„Turecko zatím plní vše, co slíbilo, a má dobré důvody plnit to dál,“ myslí si tajemník vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pro evropské záležitosti. Jak však upozornil německý deník Bild, Turecko řeklo, že v otázce protiteroristického zákona si bude dělat, co bude chtít. A Brusel? Ten, jak to vypadá například dle vyjádření Prouzy, asi neslyší. 

„Zatím se plán B neřeší,“ dodal Prouza. Podle něj dochází jen k preventivnímu tlaku na to, aby řecko-makedonská hranice zůstala zavřená a aby bylo jasné, že cesta z Řecka dál do Evropy není průchodná. 

Německý deník dál uvádí, že v případě, že by dohoda s Ankarou padla, uprchlíci by byli zřejmě zadržováni na řeckých ostrovech a šest miliard eur, slíbených Turecku, by zůstalo Řecku. 

O náhradním plánu řešení migrační krize se nerozhovořil ani ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Před uzavřením dohody s Tureckem i po něm jsme vždy aktivně prosazovali názor, že Evropa nemůže vše vsadit na jednu kartu, ale že je nutné trvat na dodržování nastavených pravidel i na silné ochraně vnějších hranic EU. Ultimáty o nedodržení dohody ze strany Turecka se nenecháme vydírat!“ uvedl Chovanec.

Konec června rozhodne

V případě, že Erdogan skutečně nezmění protiterostický zákon, bude stát Unie před dvěma možnosti. Buď prezidentu znovu ustoupí a zruší Turkům víza do Evropské unie, nebo bude trvat na svém a celá dohoda ztroskotá. Vše se ukáže nejpozději koncem června. To je termín, kdy má země splnit 72 podmínek a poté jí bude vyhověno bezvízovým stykem. Kromě protiterostických zákonů se však hojně hovoří i o boji proti korupci, ochraně dat, či spolupráci s Europolem.
 
„Pro Erdogana by to byla těžká rána. Zrušení víz by pro něj totiž na domácím poli bylo symbolickým potvrzením jeho moci nad Evropou,“ konstatuje deník MF Dnes.
 
„Když nevyjde dohoda s Tureckem, bude tlak na uzavírání hranic. Je evidentní, že státy od Rakouska, Maďarska a Slovinska na jih hodlají více bránit svoje hranice, a to až po hranici řecko-makedonskou. To je to, k čemu by došlo,“ uzavřel místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Vytloukání klínu klínem?

Dohoda podle MF Dnes přitom od počátku budila pochyby, zda nejde spíše o vytloukání klínu klínem. Například v otázce finanční pomoci se spekulovalo o tom, zda její část nebude například použita na jiné hranici, než Evropa zamýšlela. A co bezvízový styk, neumožní radikálním islamistům snáze dosáhnout Evropy?
 
Erdogan má nyní zkrátka v ruce více trumfů. „Evropě podle nich záleží víc na zastavení přílivu uprchlíků než Turecku například na bezvízovém styku. Není proto divu, že zádrhel na cestě ke splnění dohody se nyní objevil na turecké, a ne na evropské straně,“ komentuje redaktor MF Dnes Tomáš Lébr.
 
„Německá média v době uzavření dohody s Tureckem mimo jiné napsala: ‚Míč je nyní na turecké straně.‘ Nezamýšlenou otázkou se však teď může stát, zdali ho Turecko ještě Evropě půjčí. A jestli se nakonec z dohody považované za klíčovou ke zvládnutí migrační krize nestane nášlapná mina,“ uzavřel Lébr ve své analýze.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …