Jsme v... Hejtman Kuba rozeslal občanům graf. Odhalil vše

08.03.2021 11:18

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) upozorňuje, že odmítá strašit lidi, ale teď už jsou jihočeské nemocnice v kritické situaci, až Kubovi nezbývá, než bít na poplach. Rozhodl se lidem ukázat jeden znepokojivý obrázek.

Jsme v... Hejtman Kuba rozeslal občanům graf. Odhalil vše
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Jihočeské nemocnice se dostávají na hranu svých kapacit. Hejtman Martin Kuba bije na poplach.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

„Milí Jihočeši, dlouho jsem tady neukazoval graf vývoje obsazenosti nemocnic. Snažím se zbytečně nestrašit, protože vím, kolik negativních zpráv se na nás každý den valí, ale vývoj posledních dnů považuji za vážný a myslím, že je důležité o tom mluvit. Takže, tady je náš starý známý graf z podzimu. Jen připomínám na ose x je čas po týdnech lineárně, ale na ose x jsou počty hospitalizovaných logaritmicky. Tedy stupnice roste mnohem rychleji oproti vodorovné ose (10-100-1000),“ varoval Martin Kuba.  

„Pro připomenutí, ta horní křivka je počet všech C+ hospitalizovaných v kraji a ta spodní je počet C+ pacientů hospitalizovaných na odděleních ARO a JIP. Tedy těch s těžkým průběhem,“ doplnil Kuba na úvod k varovnému grafu.

Graf ukazuje, že 23. ledna byly jihočeské nemocnice relativně v klidu. Ale od 23. ledna počet pacientů stále roste.

Martin Kuba varuje

„Nejhorší je, že za posledních 10 dní se ten počet navýšil o třetinu (37 %), ze 414 na 568. To zrychlení je hodně nepříjemné. Navíc počet hospitalizací se vždycky pár dní zpožďuje za počty nových pozitivních případů a ty poslední dny bohužel taky pořád rostou. Ty teprve v nemocnicích můžeme vidět za pár dní. Takže zatím nemáme žádné indicie, že by se ten trend rychle otočil a musíme počítat s dalším nárůstem,“ upozornil hejtman.

Kuba upozornil, že i na podzim leželo v nemocnicích hodně pacientů, ale nebyly tak plné JIP a ARO. V jižních Čechách leží na těchto odděleních 96 pacientů. Nikdy dřív jich nebylo tolik. „Ta rezerva už je opravdu malá a je třeba s tím počítat. To maximální číslo 150 je už spíš opravdu ‚válečná medicína‘,“ upozornil Kuba s tím, že do kraje stále důrazněji proniká britská mutace koronaviru, takže to nejhorší mají pravděpodobně zdravotníci v jižních Čechách ještě před sebou.

„Naopak pro nás může trochu hrát to, že by se mohl začít objevovat dopad opatření z minulého týdne. Ten teď nejde dopočítat. A zachraňuje nás, že jsme proočkovali zdravotníky, což má už prokazatelný efekt ve snížení jejich nemocnosti,“ přidal hejtman i trochu optimističtější zprávy.

Závěr jeho prohlášení se ale opět nesl ve varovném duchu. Kuba všechny požádal, aby brali koronavirus vážně. Pokud někdy bylo třeba důsledně dodržovat všechna opatření, tak je to podle Kuby právě teď.

„Chci Vás všechny moc požádat, abyste to brali vážně. Jestli někdy bylo třeba, aby naši senioři zbytečně nikam nechodili a zůstali doma, tak teď. Jestli někdy každý z nás ovlivňoval to, co nás čeká, tak teď. Jestli někdy hrozilo, že budeme mít na jihu Čech v nemocnici opravdu problém, tak teď. Prosím, mysleme na to následujících pár dní. Nechceme dosáhnout stavu, abychom museli pacienty převážet jinam, ani do jiných krajů, ani za hranice. Až do nynějška patříme mezi pár posledních krajů, které se o všechny své C+ pacienty dokázal po celou dobu epidemie postarat,“ napsal Kuba.

Martin Kuba varuje

Martin Kuba varuje

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …