Jsme žebráci Evropy. Pan Dlouhý ať je zticha a sáhne si do svědomí. Odborář Středula to rozjel už naplno

15.09.2017 9:17

Odborářský boss Josef Středula a prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se do sebe pustili jako dva lvi. Sáhli k velmi ostrým slovům.

Jsme žebráci Evropy. Pan Dlouhý ať je zticha a sáhne si do svědomí. Odborář Středula to rozjel už naplno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se ve čtvrtek postavil před 1500 svých kolegů a rozpoutal bouři. Poté, co dosáhl navýšení platů učitelů o 15 procent a dalších státních zaměstnanců o 10 procent, začal požadovat také růst platů i v soukromé sféře. Na úrovni osm až deset procent. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý už na slova Středuly tvrdě zareagoval.

„Nevstoupili jsme do EU, abychom se stali žebráky Evropy, rozohňoval se Středula před svými kolegy. Dočkal se bouřlivého potlesku. Reportáž z akce odborů přinesl deník Právo. „Začali nás dobíhat a předbíhat země, u kterých bychom to neočekávali,“ pokračoval pobouřeně Středula.

Předseda Hospodářské komory ČT Vladimír Dlouhý už odborům vzkázal, že by si měly uvědomit, kde je jejich místo. I Dlouhý by si prý přál, aby zaměstnanci dostávali odpovídající mzdu, ale to bude záležet na tom, jak se bude tomu či onomu podniku dařit. Tlak odborů považuje Dlouhý za naprosto nepřijatelný. „(Odbory) se na svou stranu snaží získat ty, kteří nemají rádi a neoceňují náš polistopadový vývoj v uplynulých téměř třiceti letech,“ rozčílil se Dlouhý. Nakonec obvinil odbory z vydírání.

Středula mu ale okamžitě ránu vrátil. Zdůraznil, že odbory nikoho nevydírají, jen dělají to, co je jejich úkolem. Sám Dlouhý by si měl sáhnout do svědomí, neboť byl součástí vlády, která položila základy současné „mzdové mizérie“. Na setkání odborů Středula také velmi ostře kritizoval nápady pravicových stran ODS a TOP 09 na snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…