Jsou černí, no a co?! Docent hájí mistry světa z Francie

18.07.2018 14:05

Publicista Michael Kroh se vrátil k fotbalovému šampionátu v Rusku a úvahám o tom, že fotbalový turnaj vlastně vyhráli migranti.

Jsou černí, no a co?! Docent hájí mistry světa z Francie
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Hned v úvodu svého textu docent Kroh ocenil skvělé výkony fotbalistů Francie, Chorvatska, Belgie i Anglie, čtyř nejsilnějších týmů letošního roku. Má prý jisté pochopení i pro vtípky kolující na sociálních sítích na účet vítězné Francie. Panu docentovi se však nelíbí rasistický podtón některých žertů. Nejhorší jsou prý vtípky o tom, že fotbalový šampionát vlastně vyhráli uprchlíci a migranti.

„Většina francouzských reprezentantů má sice kořeny ve frankofonní Africe, ale o uprchlíky se nejedná a s migranty na děravých bárkách ve Středozemním moři mají pramálo společného. S jednou výjimkou, barvou pleti. Jsou černí, no a co? Podstatné ovšem je, že se cítí být Francouzi, myslí jako Francouzi, jednají jako Francouzi a Marseillaisu zpívají s nemenším nadšením než jejich bílý prezident. Většina se ve Francii už narodila. Nezapomínejme také, že Francie má i svá zámořská území, obývaná občany tmavé pleti. Ty byste krutě urazili, kdybyste je nepovažovali za Francouze. Ostatně jeden z nich, Lilian Thuram, rozhodl svými góly finále v roce 1998, kdy Francie šampionát také vyhrála,“ zdůraznil Michael Kroh na svém blogu.

A pak je tu prý ještě jeden rozdíl mezi migranty, kteří chtějí něco dokázat, a lidmi, kteří utíkají v gumových člunech především proto, aby čerpali dávky z evropských sociálních systémů. První skupina se chce začlenit do společnosti, něco se naučit, v něčem vyniknout a pomoct své nové zemi, když už museli ze staré vlasti uprchnout, např. kvůli pronásledování.

„Oproti tomu migrace organizovaná pašeráckými gangy je nelegální a měla by být tvrdě potírána bez ohledu na subjektivní pocity jednotlivců, mezi nimiž mohou být i ti, kteří před něčím skutečně utíkají. V tom případě je přece spousta legálních možností, jak požádat o ochranu, například na konzulátě příslušné země, a odcestovat zcela legálně a bezpečně. Naštěstí se v některých zemích změnila po volbách vláda a noví ministři v otázce nelegální migrace přitvrdili. Generace politiků, u nichž se může projevovat špatné svědomí z rozbití funkčních států na severu Afriky či Blízkém východě, pomalu odchází ze scény. Nelegální migrace se sníží ve chvíli, když se začnou zabavovat lodě, nuceně likvidovat dopravci převážející spolu s mraženými potravinami i migranty a organizátoři skončí v celách a následně před soudem. Poněkud nerozumím, proč se mají v Libyi či jinde nákladně budovat hotspoty pro posuzování oprávněnosti žádostí o azyl, když všude existují konzuláty zemí EU, na které se mohou potenciální migranti obrátit. Spíše by mělo jít o personální posílení těchto úřadů,“ zdůraznil Kroh.

Uprchlickou krizi podle autora nevyřeší ani rasistické vtipy či urážky, ani „sluníčkářství“. Podle pana docenta bude stačit, když všichni budou dodržovat existující zákony a budou pomáhat v zemích, které mají problémy, aby z nich jejich obyvatelé neprchali. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …