Jsou internetová média vážnou hrozbou pro demokracii, jak tvrdí ministr Blažek?

24.11.2012 11:10

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) považuje internetová média za vážnou hrozbu pro demokracii. Na začátku listopadu během kongresu ODS řekl, že v nich chybí vyváženost svobody slova a ochrany osobnosti. Server finmag.cz proto udělal anketu mezi známými ekonomy, advokáty a politiky.

Jsou internetová média vážnou hrozbou pro demokracii, jak tvrdí ministr Blažek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Podle serveru zavání Blažkova slova cenzurou a snahou regulovat média. Přesto ministrovi dává za pravdu, že je dnes velmi snadné poškodit dobré jméno nějakého člověka. Jeho očištění je pak nesporně složitější.

Blažkovi jde spíš o nemožnost informace pohřbít

Ekonom Tomáš Prouza poukázal na to, že je Blažkovi nepříjemné, že se vstupem na celostátní politickou scénu je na něj příliš mnoho vidět. Znovu se mluví o věcech, které by jinak upadly v zapomnění v novinových archivech. Prouza zároveň poukazuje na možnost obrany, kterou dává lidem česká legislativa, pokud je o někom publikována nepravdivá informace. „Panu ministrovi ale jde spíše o nemožnost informace pohřbít než o to, že by byly nepravdivé,“ míní ekonom.

Další ekonom Pavel Kohout míní, že Blažek akorát poškozuje sám sebe, když obhajuje podobné myšlenky. S výroky ministra nesouhlasí ani novinář a ekonom Lukáš Kovanda. Ten za hrozbu demokracii označil média cenzurovaná nebo cíleně manipulovaná.

Webová média díky své roztříštěnosti nemohou manipulovat

 

Připustil ovšem, že se v rámci internetu šíří jak pravda, tak i nepodloženosti a smyšlenky. „Rozhodně ovšem nelze říci, že by webová média ve svém celku manipulovala. To totiž – právě kvůli jejich určité roztříštěnosti – není možné, pokud nebudou některá z nich zakázána (cenzurována), jako je tomu v nedemokratických zemích,“ vysvětlil Kohout serveru finmag.cz.

Média nemají právo o nikom lhát ani pomlouvat

 

Senátor Tomio Okamura zase považuje za ohrožení demokracie neodpovědnost autorů a neschopnost systému volat k odpovědnosti ty, kdo lžou, pomlouvají a zneužívají média k likvidaci druhých. Připomíná, že by si měl být každý před zákonem rovný.

„Jenže soudy přečasto tolerují lži a špínu páchanou na veřejně činných osobách pod záminkou, že musí více strpět. To ale není pravda. O nikom nemají média právo lhát, nikoho nemají právo špinit, dehonestovat a pomlouvat,“ tvrdí Okamura.

Etické standardy na internetu se teprve vyvíjí. Lži a vulgarismy jsou zde časté

Šéf Strany svobodných občanů Petr Mach na věc nahlíží z pohledu krátké existence internetových médií. Jejich etické standardy se teprve vyvíjejí a usazují. Je proto časté, že se v nich objevují vulgarismy a lži. Některá média by ale měla být vyobcována ze slušné společnosti, jiná by se měla více starat o úroveň svých diskusních fór. Nejedná se prý o problém demokracie.

To, co Blažek vnímá jako hrozbu, já vnímám jako nepříjemnost. Ale je to nezbytný jev svobodné společnosti

Advokát Tomáš Sokol tvrdí, že dnes média spíš sklouzávají k povrchnosti a sdělují spíš pocity než reálné informace o faktech. „Například z toho, co mohu posoudit, tedy z oboru práva, je asi osmdesát procent uveřejněných tvrzení buď naprostý nesmysl, nebo hodně zkreslený popis reality,“ míní Sokol. 

Internetová média pak podle něj dávají prostor i těm největším šílencům a demagogům, kteří by se neuchytili ani v těch „nejobskurnějších“ klasických médiích. Psát veřejně nesmysly nebo urážet zde může i ten, koho by v hospodě nepustili k řeči ani o půlnoci.

„Takže to, co vnímá pan ministr jako vážnou hrozbu, já vnímám jako nepříjemnost, ale současně průvodní a asi nezbytný jev svobodné společnosti na daném stupni vývoje,“ uzavtřel advokát svůj komentář pro server finmag.cz. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…