Jsou to tanečky mrtvé kobyly, říká o vládě Kováčik

20.06.2013 22:28

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik popisuje současnou pravicovou koalici jako mrtvou kobylu. Podle jeho názoru by bylo nejlepší dojít co nejrychleji k předčasným volbám, v tom se shoduje s předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou. Místopředseda ODS Jiří Pospíšil to vidí jinak. Je pro pokračování této vlády a vyčítá TOP 09, že poněkud komplikuje situaci. I on však odmítá ustavení úřednické vlády pod taktovkou prezidenta Zemana. To je to jediné, na čem se shoduje s opozicí.

Jsou to tanečky mrtvé kobyly, říká o vládě Kováčik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

ODS má jasno v otázce, kdo by mohl být příštím premiérem, resp. premiérkou. Preferuje Miroslavu Němcovou. Levicová opozice spolu s Věcmi veřejnými před pokračováním současné vlády důrazně varuje. Tentokrát varování padla ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize z úst šéfa poslaneckého klubu komunistů Pavla Kováčika a předsedy VV Víta Bárty. Spolu s nimi ve studiu zasedl také místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

TOP 09 neříká pravdu

Ten v pořadu poznamenal, že TOP 09 zkresluje politickou situaci, když neustále mluví o chybějícím předsedovi Poslanecké sněmovny. „Sněmovna má čtyři místopředsedy a jeden z nich je statutární, takže sněmovna může i několik měsíců fungovat bez předsedy sněmovny,“ podotýká Pospíšil, který se zatím odmítl vyjádřit k otázce, zda by případně stál o post předsedy sněmovny.

Z tohoto vyjádření vyplývá, že by dočasně sněmovnu vedl statutární místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. „Důležitější je mít plnohodnotnou vládu," zdůrazňuje Pospíšil. Další kroky budou důležité teprve v okamžiku, že pan prezident skutečně pověří Miroslavou Němcovou sestavením vlády. „TOP 09 byla zaskočena tím, že ODS byla schopna vybrat takto kvalitního kandidáta a možná proto byla jeho reakce ostřejší,“ tvrdí Pospíšil. Poznamenává navíc, že v tajném hlasování o předsedovi sněmovny se neukáže žádná pevnost koalice, v tajném hlasování podle jeho názoru zkrátka pevnost ověřit nelze. Ta se ukáže jen ve veřejném hlasování.

Je to nabubřelost

Tanečky kobyly, která nemá moc času. Těmito slovy okomentoval počínání současné pravicové koalice Pavel Kováčik (KSČM). Ten také připomněl, že poslední volby vyhrála ČSSD, ale nevládne, takže by podle Kováčika měla mít nárok na obsazení postu předsedy sněmovny. To ale nemění nic na tom, že KSČM preferuje předčasné volby. „Prezident ještě nemusí paní Němcovou pověřit a nemusí nic vysvětlovat,“ podotýká Kováčik. Nelze vyloučit ani to, že "odmítne oživovat tuto mrtvou kobylu vládní koalice".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…