Jste Babišovo kladivo na čarodějnice, vyjel Heger na ČT na ministerského náměstka

30.09.2014 23:18

Dílčí závěry auditu Ministerstva financí, týkajícího se čerpání evropských dotací ve dvou desítkách českých nemocnic, vzbudily rozruch. Ředitelé nemocnic si společně s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem stěžují na neprůhlednost prováděných kontrol, ministr financí Andrej Babiš argumentuje Evropskou komisí a kritiku odmítá. Problematika auditů se rovněž stala ústředním tématem úterních Událostí, komentářů.

Jste Babišovo kladivo na čarodějnice, vyjel Heger na ČT na ministerského náměstka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tisková konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

Do studia České televize přišli diskutovat první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev a redaktor serveru Echo24.cz Petr Holub.

Lukáš Wagenknecht zdůraznil, že audit probíhá na základě žádosti Evropské komise, která po Česku požadovala prověření oblasti zdravotnictví, neboť měla silné podezření z korupce ve zmíněném rezortu. Pokud by prý Ministerstvo financí nepřistoupilo k auditu, hrozilo by zastavení unijních dotací proudících do zdravotnictví. Metodiku auditu a vzorek prověřovaných zdravotnických zařízení si sestavovalo samo Ministerstvo financí, nicméně vše prý podléhalo dozoru Evropské komise.  

Předběžné výsledky auditu, které se dostaly na veřejnost, podle Wagenknechta nezveřejnilo Ministerstvo financí, ale samotní ředitelé nemocnic. A nahrávka rozpravy auditorů, kde je zmíněno, že kontrola nemocnic dopadne špatně, je prý vytržená z kontextu. Chybí v ní údajně to, že audit byl zadán na rizikový projekt, na což následně nahrávka ohledně pochybností o dobrém výsledku auditu navazuje. Wagenknecht navíc zdůraznil, že si formálně nikdo nestěžoval, vše prý bylo ze strany ředitelů nemocnic komunikováno pouze v médiích. První náměstek ministra financí rovněž vyloučil souvislost s volbami, jelikož audit má být formálně dokončen až v polovině prosince.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger rozčarování ředitelů nemocnic připisuje tomu, že audity v jejich nemocnicích probíhaly již několikrát. Mouchy se prý sice našly, ale ne takové, jaké se z toho dělají dnes. Wagenknecht podle něj slouží Andreji Babišovi jako kladivo na čarodějnice.

Následně ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev popisoval, jak probíhalo oznamování výsledků auditu. Bylo mu prý sděleno, že u jeho nemocnice bylo zjištěno pochybení a dostane tak sankci. Její výše se měla odvíjet od toho, jak se k celé věci on sám postaví. Načež mu bylo oznámeno, že dokazování neviny z jeho strany nebude mít na uvalení sankce vliv. Když zjistil, že audity v ostatních nemocnicích probíhaly podobným způsobem, rozhodl se po domluvě s ostatními řediteli celou věc zveřejnit.  

Hospodaření jeho nemocnice předtím prý zkoumaly i jiné úřady a nenašly žádné pochybení. Ministerstvo financí navíc prý nevytýká jihlavské nemocnici ceny pořízených přístrojů, nýbrž administrativní pochybení. To je podle něj silně spekulativní záležitost.

Redaktor serveru Echo24.cz Petr Holub k tomu podotkl, že české zdravotnictví má jisté problémy s korupcí. V loňské zprávě Evropské komise ohledně korupce ve zdravotnictví prý byla Česká republika citována v pěti případech ze šedesáti, což je podle něj dost.

Politická linka se v kauze auditů s ohledem na blížící se komunální a senátní volby údajně vyskytuje. Holub si nicméně nemyslí, že by byla vyvolaná ministrem financí Andrejem Babišem, který si ale neopomněl na celé kauze přihřát politickou polívčičku. Většina kontrol prý mířila do nemocnic, které řídí sociální demokraté. Ti proto zřejmě získali dojem, že by výsledek auditů mohl být před volbami použit proti nim a tak celou věc raději pustili do médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…