Jste extremista! A vy pokrytec! Trochu jiný pohled na výbušnou debatu u Jílkové

30.01.2015 10:20

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ostrá obvinění z extremismu, hádky a překřikování. Prudkou smršť nejrůznějších názorových proudů sledovali diváci pořadu ČT Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma přijímání uprchlíků z muslimských zemí. Konflikty eskalovaly také v situacích, kdy lídr iniciativy Islám v ČR nechceme zdůrazňoval hrozbu přijímání muslimů a v momentech, kdy europoslanec Stanislav Polčák (TOP/STAN) obvinil předsedu ODS Petra Fialu z extremismu.

Jste extremista! A vy pokrytec! Trochu jiný pohled na výbušnou debatu u Jílkové
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala (vpravo) a zástupce iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička

„Vysloveně exceloval Petr Fiala. V duchu mě napadlo, že je škoda, že se tento člověk stal šéfem ODS, až když je strana na konci s dechem,“ konstatoval po skončení pořadu mediální analytik Radim Hreha pro ParlamentníListy.cz. Naopak podle politologa Petra Sokola byly síly tří z pozvaných hostů spíš vyrovnané: „Sledovali jsme zástupce různých názorových proudů, které zastupoval pan Konvička, předseda ODS Fiala a europoslanec Polčák. Těžko říci, kdo se nejvíc prosadil.“ Pořad Máte slovo tentokrát nesl název: Máme přijmout tisíce uprchlíků z muslimských zemí? Mezi zastánci přijetí co největšího počtu lidí, kteří potřebují pomoc, sděloval své názory europoslanec Stanislav Polčák, Čechosyřan Robin Maialeh z Iniciativy za svobodnou Sýrii a Hassan Charfo, předseda Syrské svobodné komunity v Česku. Na stranu oponentů se skeptičtějším náhledem k tisícovkám cizinců nově integrovaných u nás se postavil předseda ODS Petr Fiala, Martin Konvička, zástupce iniciativy Islám v ČR nechceme a důchodce z Prahy Petr Miffek.

Hreha: Dřív sofistikovaný rétor Stanislav Polčák působil jako vyfouklý balon

Ostřílený rétor Polčák podle analytika Hrehy ale nebyl ve své kůži: „Selhal Stanislav Polčák. Na mě působil dojmem, že ztratil v Evropském parlamentu drive, dřív to byl sofistikovaný rétor, který byl v oblasti manipulace téměř na úrovni Miroslava Kalouska. U Jílkové působil jako vyfouklý balon. Měl jsem pocit, že se ani vnitřně neztotožnil s tím, co měl za svou stranu prezentovat,“ popsal analytik, který navíc nemohl europoslanci uvěřit jeho prezentovaný soucit s trpícími a apely na pomoc slabším.

Hreha si všímá také vyšvihnutí Konvičky do centra mediálního zájmu. „Jeho zviditelnění stoupá každý den geometrickou řadou. Čím déle ho eviduji, tím více jsem přesvědčen, že je to celkem zorientovaný pedagog, který má pocit, že na vlně islamofobie se dá zřejmě založit politické hnutí. Předpokládám, že se bude snažit angažovat,“ uvedl Hreha, který zároveň zástupce iniciativy Islám v ČR nechceme varoval: „Vystavuje se ale riziku, že téma může převzít už etablovaná strana.“

Polčák na adresu Fialy: Vy jste se přesunul do extremistických proudů

Europoslanec Polčák v diskusi nešetřil předsedu ODS Fialu a hned několikrát ho obvinil z extremismu a pokrytectví. Roztržka se vyhrotila i takto: „Vy jste se přesunul do extremistických proudů a já jsem rád, že nejsem toho součástí. Podívejte se, kam chodí paní Černochová! Vy posouváte humanitární gesta…,“ rozčiloval se Polčák, ovšem hádkou byl přerušen.

„Řekněte mi jedinou věc, ve které se chovám extremisticky. Vy mě obviňujete z pokrytectví a přitom sám pokrytecky říkáte, že problém uprchlíků nesouvisí s integrací,“ reagoval naštvaně také Fiala, který ostře odmítl slova o extremismu, připomněl selhání multikulturalismu a zdůraznil, že mu jde hlavně o podporu pomoci v místech konfliktů, tedy mimo hranice České republiky, kterou považuje za daleko efektivnější. „To byla asi největší přestřelka večera. Myslím, že si vzájemně nic nedarovali a každý si stavěl argumentaci jinak,“ podotkl ke konfliktnímu momentu Sokol. „Je to určitě téma, které ODS zvolila jako součást své politiky,“ dodal s tím, že žádný projev extremismu nevidí.

Fiala připustil, že pro integraci jsou lepší křesťané

Fiala také zmínil, co podle něj zažívá s přistěhovalci celá západní Evropa. „Oni už ve třetí generaci využívají výhod sociálního státu, aniž by uznávali náš systém. Popírat, že zde v komunitách bují radikální islám a že obyvatelé ve druhé nebo třetí generaci nejsou integrováni, to nelze.“ V samotném finiši Fialovi položil Polčák otázku: „Když vám přijede na korbě půlka křesťanů a půlka muslimů, pošlete tu druhou půlku zpátky, aby zemřela?“ Po chvilce dohadování Fiala odpověděl: „Kdybyste mi položil otázku, jestli si myslím, že lepší pro integraci je polovina křesťanská než muslimská, tak vám řeknu, že s vysokou mírou pravděpodobnosti ano.“ Polčák na rozdíl od Fialy prosazuje maximálně možnou pomoc uprchlíkům a kritizoval aktuální rozhodnutí české vlády o přijetí rodin ze Sýrie. „Patnáct dětí, to je směšné číslo. My se chováme pokrytecky. Soucítíme s lidmi, které vidíme v televizi v utečeneckých táborech, a když jim máme pomoct, tak mluvíme o desítkách lidí. To je fakt směšné.“

Religionista Václavík: ODS se může přepočítat. Jejich jednání je krátkozraké a nezodpovědné

ParlamentníListy.cz požádaly o hodnocení také religionistu Davida Václavíka, který se nad vystupováním ODS v posledních týdnech pozastavil: „Když vidím reakce politiků v Německu, Francii nebo USA a českých politiků, kdy etablované politické strany, které tu 25 let tvořily páteř politického systému, jako je například ODS, najednou sahají k nejnižším formám populismu, mám z toho větší obavu než z některých extremistických skupin, které se objeví na chvíli a pak zase zmizí,“ zhodnotil rázně Václavík. „ODS se může přepočítat. Považuji jejich jednání za krátkozraké a velmi nezodpovědné,“ dodal.

Hreha: Důchodce předal jasný vzkaz: Dokud nezvýšíte důchody, žádná humanitární pomoc

Podle Hrehy tlumočil jasný vzkaz zástupce veřejnosti, důchodce z Prahy Petr Miffek: „Když to řeknu nadneseně, řeč vyzněla takto: „Nebudou-li zvýšené důchody, žádná hra na humanitární pomoc není na místě.“ Host tlumočil názor značné části společnosti,“ upozornil Hreha s tím, že toto téma ale vyšumělo, protože nikdo na ně nedokázal navázat. Analytik si všímá také vystoupení dvou zástupců tábora, kteří hájili stanovisko přijímání co největšího počtu uprchlíků: Čechosyřana Robina Maialeha z Iniciativy za svobodnou Sýrii a Hassana Charfa, předsedy Syrské svobodné komunity v Česku. „Částečně podléhali emocím. Evidentně jejich pohledy postrádaly určitý nadhled a tlumočili subjektivní názory,“ reagoval Hreha. Maialeh například vyzval k tomu, abychom udělali jasnou čáru mezi uprchlíky a radikálním islámem. „Pokud tam nějakou vazbu chcete, tak je to ta, že jsou obětí,“ uvedl. Charfo také Petru Fialovi připomněl, že příkladem integrace Syřanů je jeden z nejúspěšnějších politiků jeho strany, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.

Konvička: Každý normální stát si bude přijímat lidi, kteří budou přínosem

Muslimy nepřijímat, křesťany ano. Tuto tezi, kterou už v médiích lídr iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička v různých obměnách prezentoval, vysvětloval v reakci na dotazy několikrát také u Jílkové. Konvička ujistil, že prezentuje názory asi 100 tisíc lidí, kteří mají strach: „Představitelé českých islámských obcí vykládají v Čechách, že chtějí, aby tady platila šaría. Divíte se, že se lidé bojí?“ „Každý normální stát si bude přijímat lidi, kteří budou přínosem, a ne ty, kteří budou potenciálním rizikem,“ řekl také v průběhu besedy rázně Konvička s tím, že by uprchlíci měli žít v zemích, které jsou jim blízké.

„Nemůžeme pomoci všem. Pomáhat druhým je dobré, ale ne tak, když si sami ublížíme, pak už nepomůžeme nikomu,“ konstatoval a upozornil, že je velmi složité odlišit hodného a radikálního vyznavače islámu. Rozdělování imigrantů podle víry dopálilo religionistu Václavíka: „Názor považuji za naprosto nesmyslný, protože kromě toho, že zavání segregací až porušováním lidských práv, protože někoho odsuzujeme za jeho víru, jde o flagrantní porušení principů,“ řekl pro ParlamentniListy.cz s tím, že islám je pluralitní a naprostá většina muslimů nemá s radikálním islámem nic společného.

Václavík: Radikálové, kteří budují dokonalý křesťanský stát, unášejí děti

Celá dosavadní nastartovaná veřejná debata se podle Václavíka vede z pozic neznalosti a populismu. „Kdybych se chtěl na věc podívat z druhé strany, najdu možná stejně radikální křesťany,“ upozornil religionista na Boží armádu Josepfa Konyho, která tvrdí, že buduje dokonalý křesťanský stát. „Křesťanští misionáři mají jiné aktivity a jinou misijní strategii,“ připustil. Doporučil ale, aby se zájemci o informace podívali na statistiky: „Americká FBI poukazuje na to, že ve světě je teroristických útoků, kterých se účastní muslimové, relativně malé množství, stejně tak tam najdeme útoky, za nimiž stojí radikální křesťané. Zdaleka největší počet teroristických útoků způsobili političtí radikálové ať už stojí vpravo nebo vlevo, nacionalisté, a to jsou věci, na které je potřeba se podívat. Nejde o problém náboženství, ale radikálů. Teroristické praktiky najdeme i u buddhismu. Rád bych připomněl, že vynález sebevražedných atentátníků není vynález muslimský, ale poprvé se objevil mezi buddhistickými radikály na Srí Lance,“ dodal. Boží armáda Josepfa Konyho operuje v oblasti východní, středovýchodní Afriky, dovolává se křesťanství a působí od konce 80. let. „Unáší děti a dělají z nich válečníky. Nedávno v Haagu začal proces s jedním z čelných představitelů této organizace. Za víc než 30 let existence má na kontě tisíce mrtvých,“ upozornil Václavík.

Hreha: Česká republika není připravena. Má vlastní problémy

Multikulturalismus prý selhal. Čí je to chyba? Států nebo uprchlíků? I tuto otázku debata u Jílkové otevřela: „Integrace někoho, kdo přichází zvenku, je vždy problémem na obou stranách. Osobně zastávám stanovisko, že pokud chce někdo v nějaké zemi zůstat, je to víc jeho problém než dané země. Pokud má být integrace úspěšná, víc tomu musí dát ten, kdo přichází. Na situaci jsme se takto nedívali, a proto máme problémy,“ poznamenal politolog Sokol. Analytik Hreha také k tématu řekl: „Jsme v jedné z nejvíc ateistických zemí. Česká republika na přijímání velkého počtu uprchlíků připravená není, má problémy se svými bezdomovci. Pokud někdo bude akceptovat uprchlíky, už je nebude členit podle vyznání. Všichni budou mít obavy z nejagresivnějších radikálů. Jak se ale ukazuje, ti vyrůstají až ve druhé nebo třetí generaci po jakési integraci,“ říká Hreha.

Odborník: Tolerance Čechů vůči náboženským skupinám patří mezi nejnižší v Evropě

Zajímavý vstup zazněl v pořadu Máte slovo od bezpečnostního analytika Andora Šándora, který byl přítomen jako host v publiku. Poukázal na vlastní zkušenost, když se setkával s muslimy jako šéf rozvědky: „Ptal jsem se muslimů, proč v téhle zemi, bezprecedentně nábožensky tolerantní, provozují utajené mešity. Za co se stydí. Nikdy mi na to neodpověděli,“ upozornil Šándor. A tak se kromě otázky, kterou nabídnul bezpečnostní expert, nabízí i tato: „Jsme bezprecedentně tolerantní?“ Religionista Václavík o tom není přesvědčen: „Znám evropské země, kde jsou zákony tolerantnější i restriktivnější. Z hlediska legislativy bezprecedentně tolerantní nejsme. Naopak bych řekl, že v porovnání s jinými evropskými zeměmi patří tolerance Čechů vůči náboženským skupinám mezi nejnižší v Evropě. Pamatujeme si všichni debaty, které se týkaly restitucí. Nemáme problém jen s islámem. Naprostá většina Čechů má problém s náboženstvím jako se systémem, ke kterému se staví někdy velmi nepřátelsky. Islám spojuje celou řadu věcí – nedůvěru, s obavou z neznámého, apokalyptický strach, který je budovaný médii,“ zmínil Václavík s tím, že selhávají kulturní, politické i vzdělávací elity a měli bychom si měli ujasnit, kam patříme.

Hreha: Náročné téma může být úvodem do další diskuse

K diskusi, kterou otevřeli u Jílkové, poznamenal Hreha: „Zvolili velmi náročné téma, je to úvod do diskuse, která může následovat. Dramaturgové zřejmě sledovali záměr nahodit téma, aby se mu věnovala pozornost a zvýšit zájem o ně.“ Ze Sýrie před hrůzami války uprchlo přes 3 miliony lidí. Česká vláda zatím upřednostňuje pomoc v uprchlických táborech v místech konfliktů. Do Česka přivezeme 15 syrských dětí s rodinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…