Jste hlupáci, vzkázal Zeman do ČT

06.10.2016 14:40

Úvodem svého závěrečného setkání s občany města Zlín, které navštívil prezident Miloš Zeman v rámci své návštěvy kraje, vzpomenul na slavného zlínského podnikatele Tomáše Baťu. Na místě na něj čekali příznivci, ale i zhruba třicítka odpůrců s transparenty.

Jste hlupáci, vzkázal Zeman do ČT
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

„Jako prezident se snažím podporovat projekt Dunaj–Odra–Labe, který byl mimo jiné snem Karla IV. a jenž se objevuje i v knize Jana Bati,“ řekl Zeman.

„Opět, stejně jako v minulosti, dvě výrazné osobnosti vašeho kraje budou 28. října vyznamenány na Pražském hradě. Minule toto vyznamenání dostal můj přítel Miroslav Sigmund a další můj přítel František Rybka. Vyznamenaní se stávají mými přáteli většinou až poté, co se s nimi seznámím,“ nechtěl však více prozradit Zeman.

„Važme si v životě lidí, kteří něco dokázali. I ten Tomáš Baťa třikrát zkrachoval, než vybudoval obuvnické impérium. Ale nikoliv jen obuvnické impérium. Byl i starosta Zlína, který ze zaostalého městečka učinil moderní město s funkcionalistickou architekturou. Ať každý z nás prožije svůj život tak, aby se za sebe mohl ohlédnout a něco užitečného za ním zůstalo,“ podotkl úvodem Zeman.

„Nevím, co to je Nový světový řád. Mám dojem, že toto heslo používal Adolf Hitler. Nevím, že by jej používali komunisté a nevím, že by se používalo dnes,“ poznamenal Zeman k další otázce, co je Nový světový řád. 

Další otázka směřovala k migrační krizi, kdy prezident uvedl, že je velmi nepravděpodobné, že by si Itálie jezdila do Libye pro uprchlíky, jak zmínil návštěvník diskuze na náměstí. A kolik uprchlíků se zapojilo do německého pracovního procesu? „Mnohokrát jsem vyjádřil názor, že nejenom v Německu, ale i v jiných zemích jsou ekonomičtí migranti, kteří nepřijíždějí za prací, ale za sociálními dávkami. Můj odhad, který může být samozřejmě zkreslený, zní, že se do pracovního procesu zapojilo jen minimum migrantů. A řeknu vám statistiku, o kterou se opírám. 37 % migrantů má jen základní vzdělání. Pak se ukázalo, že ten zbytek nemá vůbec žádné vzdělání. Až na výjimky. Co z toho vyplývá? Že lidé s touto kvalifikační strukturou, i kdyby chtěli, tak se v poměrně komplikované evropské ekonomice nemohou uplatnit,“ řekl Zeman.

Prezident se pak zmínil o zákonu o zálohovém výživném. „To znamená, že alimenty má dočasně platit stát a má je vymáhat na neplatičích alimentů,“ řekl Zeman k navrhovanému zákonu, který prý rozhodně nebude vetovat. „Už teď mají neplatiči zavedená některá opatření, a to je zabavení řidičského oprávnění. A jak jsem si zjistil, počet neplatičů se snížil,“ řekl. Neopomněl ani říct myšlenku, že by odebral sociální dávky těm, kteří odmítli nabízenou práci.

„Jsem přesvědčen, že kdybych pochválil Českou televizi, tak by Česká televize pochválila mě. Vzhledem k tomu, že jejich komentátory považuji za hlupáky, nedivím se, že mě nechválí,“ vyjádřil se k veřejnoprávní České televizi.

Následovalo i téma Evropské unie. „Jsem zastáncem referenda jako vyjádření vůle občanů. V parlamentě je teď návrh o obecném referendu, který jsem podpořil a jenž předpokládá, že sežene-li se 250 a více tisíc podpisů, musí být referendum na dané téma vypsáno. Bude-li tento zákon přijat, nelze to pak vetovat. Jsem pro to, aby se občané měli možnost k této otázce vyjádřit,“ řekl Zeman s tím, že on sám by hlasoval proti vystoupení České republiky z Evropské unie. „Myslím si, že by to byla chyba, neboť bychom přišli o poměrně velké množství finančních prostředků,“ dodal. 

Závěrem vystoupil muž, jenž zastupoval 30 lidí držících různé otázky prezidentovi. „Jde o formu tichého protestu formou zdůraznění vašich přešlapů. Nejsme přívrženci křiku a házení vajíček,“ uvedl muž. Za ním stáli odpůrci s transparenty „Stop Zemanovi“, „Rhodos“, „Servilita k Číně“. „Vážím si formy vašeho protestu. Není to vyřvávání, není to pískot, je to vyjádření odporu s některými mými postoji,“ řekl k tomu Zeman. Svou cestu Zlínským krajem nepovažuje za předvolební agitaci. „Varoval jsem jen před Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, neboť ji považuji za neonacistickou,“ řekl.

Zeman se poté podepsal do pamětní knihy města a převzal dary od primátora. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…