Jste hroší kůže, odsoudila soupeřku Jiřího Drahoše matka mrtvého chlapce. ,,Vědecká kauza" pokračuje

11.09.2018 14:21

Pořad Reportéři ČT se věnoval kandidátce do Senátu Evě Sykové, která chce obhájit svůj post. Před šesti lety kandidovala za ČSSD, nyní obléká dres hnutí ANO Andreje Babiše. Syková se dostala do sporu s autory pořadu, neboť tvrdí, že účelové reportáže ji stály kariéru i pověst. Tehdy šlo o kauzu s kmenovými buňkami.

Jste hroší kůže, odsoudila soupeřku Jiřího Drahoše matka mrtvého chlapce. ,,Vědecká kauza" pokračuje
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Autoři pořadu však nyní opět přinesli příběhy pacientů, kteří se měli na televizi obrátit. Za pravdu jim měly dát i vědecké kapacity. Syková kandiduje na Praze 4 stejně jako její rival z Akademie věd, neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš. 

„Mě udivuje, že má opravdu odvahu jít znovu do kandidatury do Senátu po tom všem,“ uvedla následně vdova Marta Petříková. Zpovídána byla i matka zesnulého Daniela Vašáka Zdena. Ta Sykovou konfrontovala, když jí sdělila, že synovi byly aplikovány kmenové buňky, byly mu slíbené další. „Mluvily jsme spolu,“ říká Vašáková. Syková si však všímá natáčení a odmítá hovořit. Jen sděluje, že ona má svědomí úplně čisté. 

„Vážně máte čisté svědomí?“ ptá se matka zesnulého chlapce. „Naprosto,“ sděluje Syková. „Tak to jste teda hroší kůže,“ reaguje pak Vašáková.

Redaktorka pak opakuje staré rozhovory, kdy pacienti uváděli, proč chtěli do výzkumu jít. Zaznívají slova naděje i prodlužování života. „K tomu, aby ta terapie byla opravdu účinná, od toho jsme velmi daleko. A zatím neexistují žádné studie, které by prokazovaly její bezpečí, podávání, bezpečnost a dlouhodobou účinnost,“ řekl neurolog Martin Bareš před dvěma lety. 

Video najdete ZDE

Syková byla šéfkou Ústavu experimentální medicíny Akademie věd. Ten u nás zaštiťoval jediný povolený výzkum kmenových buněk na nemocných s amyotrofickou laterální sklerózou. Šlo o takzvanou klinickou studii, zmiňují Reportéři ČT a poukazují na to, že klinickou studii financovala společnost Bioinova, v níž měl ústav 43procentní podíl. Pacienti, kteří nesplňovali kritéria a do studie se nedostali, získávali kmenové buňky i mimo povolený výzkum. Museli si je ale zaplatit, 150 000 za každou aplikaci.

Nemocní tak dávali peníze ze svých rozpočtů i od sponzorů na účet spolku Buněčná terapie, jemuž předsedala právě Syková.

Jednání týmu mimo jiné odsoudila řada lékařů i etiků, Jiří Drahoš, jenž byl v té době ředitel Akademie věd, proti Sykové nezasáhl. „Nebylo to ani porušení zákona. Takže do té doby jsem neměl důvod v souvislosti s kmenovými buňkami proti paní tehdejší ředitelce jakkoliv zasahovat,“ zmínil nyní pro pořad Drahoš, jenž zasáhl v celé věci později. Syková odešla nejen z postu šéfky Ústavu experimentální medicíny, rezignovala také z vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace. A aféra ji stála například i členství v Učené společnosti i České lékařské akademii. Po reportáži ČT spolek Buněčná terapie zanikl.

„Myslím, že mě bylo potřeba odstranit z politiky. Moje snaha byla lidem pomoct. Nikdy jsem je neléčila, nikdy jsem jim nic nepodala. Pouze jsem jim radila. A oni to dostávali od svých lékařů. Ti byli zodpovědní,“ zmínila k celé věci Syková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…