Jste ministrem Sputniku, rýpala Witowská do nového ministra. Ten to odmítl

09.04.2021 21:13

Pátečním hostem Světlany Witowské Interview ČT24 byl nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (nestr. za ANO). Diskuse se vedla nad tématem testování žáků ve školách, ohledně vakcíny Sputnik nebo dalšího rozvolňování.

Jste ministrem Sputniku, rýpala Witowská do nového ministra. Ten to odmítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger hned v úvodu pořadu zdůraznil, že epidemiologická situace se zase vyvinula a konečné rozhodnutí ohledně omezení povoleného počtu osob uvnitř a venku se dozvíme v sobotu podle jednání expertní skupiny.

Debata se následně stočila okolo testování žáků ve školách, které budí velké vášně, z řad rodičů, ředitelů či samotných pedagogů. Podle mnohých panuje velká nevole týkající se dětí, které se mají samy testovat, případně s asistencí rodičů. Výtky směřují i ke kvalitě a spolehlivosti testů z Číny. Nový šéf resortu kritiku vyloučil. Z hlediska kvality uvedl, že vycházíme z toho, co deklaruje výrobce. Nemyslí si, že by byl test vyroben závadným způsobem, pokud je určen pro zdravotní potřeby. „To si výrobce nedovolí,“ řekl, že nejde o nějakou blamáž na rodiče a pedagogy.

„Pro začátek je potřeba se naučit testovat,“ uvedl s tím, že  do budoucna určitě chtějí přejít k PCR testům. „My s tím počítáme,“ připustil, že jsou kvalitnější. Zdůraznil ale, že nyní je nutno vyřešit problematiku dostatečného počtu laboratoří, logistiku a další spojené věci. „Řešíme logistickou situaci – a do té doby se bez antigenních testů neobejdeme,“ konstatoval ministr.

Připustil, že jednou z variant by bylo, aby rodiče otestovali děti doma. Podle něj je ale zapotřebí také vymyslet systém; proto se nejdříve ministerstvo rozhodlo k testování ve školách. Na dotaz moderátorky, zda si rodiče mohou pořizovat jiný kvalitnější test pro své děti, uvedl, že ano.

Došlo i na přetřásané téma ruské vakcíny „Určitě nejsem,“ odpověděl s úsměvem Arenberger na dotaz, zda je „ministrem Sputniku“, jak ho některá média označují. Vyloučil, že by se konala jakákoliv schůzka s prezidentem republiky ohledně ruské vakcíny. „Nechci sem vozit něco, co nemá razítko,“ dodal k tématu. Na dotaz moderátorky, zda chce do Česka jakýmkoliv způsobem dostat Sputnik, odpověděl rázně. „Ne, chci sem dostat co nejvíce vakcíny. Cílem je to, abychom byli co nejrychleji naočkování,“ řekl. A dodal, že je potřeba hledět i na delší časový horizont, kdy bude nutné přeočkování.

Vyloučil také, že postoj ke Sputniku by byl klíčovým kritériem pro odvolání docenta Blatného z postu ministra zdravotnictví. Závěrem profesor Arenberger nastínil představy o nové podobě protiepidemického systému PES.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…