Jste mnohem horší než Goebbels, vyslechl si od rozčíleného diváka ČT senátor Štětina

27.02.2014 21:19

Hybnou silou v klíčových okamžicích dějin bývají menšiny a jen málo dějinných pohybů se děje bez krve. Tato slova pronesl po návštěvě ukrajinského Majdanu senátor Jaromír Štětina, jenž v přímém přenosu v České televizi čelil i ostrému slovnímu útoku. Chová se prý hůř než kdysi nacista Goebbels. Odpovídal i na dotaz, proč podporuje nacisty a jak se k situaci na Ukrajině postaví ruská armáda.

Jste mnohem horší než Goebbels, vyslechl si od rozčíleného diváka ČT senátor Štětina
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaromír Štětina

Senátor Jaromír Štětina (TOP 09) byl v kritických dnech přítomen v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě a prozradil, co se přesně dělo na Majdanu. Svůj pohled na situaci v zemi sousedící s EU popsal také ve čtvrtečním pořadu Hyde park České televize.

Do lidí stříleli profesionálové

„Já jsem byl na Majdanu poprvé už v prosinci a vím, že až do minulého čtvrtka se tam bojovalo klacky a nanejvýš Molotovovými koktejly. Ti mrtví, kteří tam byli, byli zastřeleni, padli během půl hodiny,“ popisoval senátor situaci, kdy během půl hodiny zemřelo třicet lidí. Neznámí snajpři nebyli z Majdanu ani od Berkutu. „Dosud se neví, kdo to byl,“ zdůraznil ve vysílání Štětina. Vůbec první zastřelený muž, kterého politik a někdejší novinář viděl, byl příslušníkem jednotek Berkut.

Prý je známé to, že střelci mluvili rusky a byli to profesionálové. Lidé v hlavním městě Ukrajiny prý byli svědky řezničiny. Té jsou prý schopné i ruské složky, což on sám viděl před lety na Kavkaze.

Lidé už nechtěli čekat

„Nevím, co si myslí většina společnosti,“ prozradil dále senátor. Je ale přesvědčen, že hybnou silou společenských změn bývají menšiny. A na Majdanu se vystřídaly tisíce lidí, nevyjímaje vysokoškolské profesory. To sice nemění nic na tom, že Viktor Janukovyč byl demokraticky zvoleným prezidentem, ale v jisté chvíli udělal zásadní chybu, když proti vlastním občanům nechal přijmout drakonické zákony, v nichž protestující označil v podstatě za zločince. Podle Štětiny přitom šlo o lidi, kteří zpočátku protestovali jen proti Janukovyčovu couvání od sbližování s EU.

Lidem na Majdanu se prý nechtělo čekat až do prosince, na kdy byly původně dohodnuty předčasné prezidentské volby. Část protestujících začala požadovat v podstatě Janukovyčův okamžitý konec. Prezident se toho zalekl a prchl. Dnes se však ozval z Ruska a vzkázal, že se dál cítí být ukrajinským prezidentem.

„Je pravda, že na tom Majdanu je i celá řada extremistických sil a určitě tam budou i náckové, ale v zásadě celá ta většina, která tam je, podporuje demokratickou část parlamentu,“ zdůraznil senátor. Sám se s žádnými „nácky“ nesetkal.

Ocenil navíc, že se až dosud do ničeho nevměšovala ukrajinská armáda. Host pořadu doufal, že to tak zůstane. A to i navzdory několika mrtvým policistům. Ty mohou mít na svědomí i někteří demonstranti z potyček. „Na násilí se odpovídá násilím,“ glosoval tuto situaci senátor. Spirálu násilí podle jeho názoru roztočil právě Janukovyč.

EU není ráj na zemi, ale Ukrajinci si pamatují ruský teror

„Možná, že si celá řada Ukrajinců myslí, že se po vstupu do EU budou mít najednou dobře, to se samozřejmě mýlí,“ poznamenal také člen horní komory parlamentu. Ale EU není prý hlavním motorem pro protestující. Tím je obava z chystaného Eurasijského svazu, který chce vybudovat ruský prezident Putin. Štětina ale připomíná, že Ukrajinci mají s Ruskem neblahou zkušenost, počínaje hladomorem a následným terorem pod sovětskou nadvládou v minulém století. Na to prý Ukrajinci ještě nezapomněli.

Vyjádřil se také k situaci na ukrajinském Krymu. Podle senátorova názoru nelze vyloučit ani to, že budovu regionálního parlamentu, nad kterým zavlála ruská vlajka, obsadili příslušníci ruské služby FSB, což prý není nic jiného než KGB, protože v ní působí stále stejní lidé. Rusové prý neustále usilují o přístup k teplým mořím, což je hlavní strategický cíl. O život Rusů na Krymu se prý Kreml až tolik nezajímá. „Já si myslím, že Putin je racionální politik a ví, že Ukrajina se 45 miliony lidí není žádná malá země a tak zůstane jen u obsazení Krymu,“ tvrdí Štětina. Pokud by Krym ruská armáda obsadila a zabránila by tím občanské válce, tak by to podle Štětiny ještě nebyl tak špatný krok.

Putin má prý ale dost starostí právě s vlastní armádou, někteří generálové svou vládu tak úplně neposlouchají. Štětina to zažil už dřív na Kavkazu a v otázce Krymu tedy nelze jasně říci, co se stane. Záleží také na diplomatickém působení USA. „Evropy si Rusové nikdy nevážili, ale USA, to je silný a respektovaný protivník,“ podotkl Štětina.

Kličko není žádný hlupák

Zásadně se mu ale nelíbí, jak EU postupuje při řešení hospodářských těžkostí na Ukrajině. „Mír je třeba si koupit, mír je drahý. Jediným řešením podle mého soudu je nový Marshallův plán pro Ukrajinu," míní senátor. Evropská unie ale zatím v tomto směru mnoho nepředvedla.

Své řekl také k Juliji Tymošenkové. Na Majdanu byl právě v době, kdy tam expremiérka mluvila a její projev podle senátora nebyl vůbec dobrý. Její aureola prý slábne. Nejsilnější pozici v souboji o křeslo prezidenta má Vitalij Kličko. „Je to důvěryhodný chlapec, ale jeho nevýhodou je to jeho hobby, což je box. Řada lidí si možná řekne, že má svaly, ale nemá mozek, což u Klička není pravda,“ zdůraznil Štětina.

Ve vysílání odpovídal také na otázku, kdo mu cestu do Kyjeva platil. Jel tam prý za své voliče, kteří mu dali hlas na Praze 10, a vše si platil z vlastní kapsy. Učinil tak proto, aby probudil z letargie české politiky, kteří na situaci nereagují buď vůbec, nebo velmi vlažně.

Čtenáři Haló novin mají pohotovost

Štětina byl také nucen reagovat na dotaz, zda se cítí být důvěryhodným, když se za minulého režimu mohl pohybovat v zakázaných oblastech Sovětského svazu. „Vidím, že čtenáři Haló novin mají pohotovost,“ poznamenal k tomu člen horní komory. Rozhodně prý není pravdou, že se pohyboval v zakázaných oblastech. V SSSR byl např. jako sportovec, a to na místech, kde se pohybovala i řada dalších lidí z tehdejšího Československa. V Sovětském svazu byl pak i v 70. a 80. letech, aby viděl, co se v té zemi tehdy dělo.

Jste horší než Goebbels

V závěru pořadu se do vysílání dovolal rozhořčený divák, který zhnuseně prohlašoval, že je Česká televize a senátor Štětina mnohem horší než byl ministr nacistické propagandy Joseph Goebbels, protože neukazuje policisty ležící na zemi a kopou do nich. „Proč se člověk v tísni nestará také o pozůstalé po těchto policistech,“ ptal se divák.

Štětina se ale bránil, že přímo ve vysílání uvedl fakt, že prvním zastřeleným na Majdanu byl příslušník jednotek Berkut. Obecně je pak známo, že řadu dějinných okamžiků provází násilí. Jen málo takových události se děje bez krve a to nikdo nezastírá. Česká televize prý příliš drastické záběry nevysílá z pochopitelných důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …