Jste naši přátelé, sdělilo dnes Turecko Rusku. Skutečně. A Erdogan ještě dodal...

25.11.2015 14:50

Sestřelení ruského letadla tureckými stíhačkami bude mít dalekosáhlé následky, a to především pro Turecko, které si je zřejmě uvědomuje. Sice pozdě, ale přece. Libanonský web Daily Star totiž informuje o tom, že turecký premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že Rusko je přece přítel Turecka.

Jste naši přátelé, sdělilo dnes Turecko Rusku. Skutečně. A Erdogan ještě dodal...
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes uvedl, že Rusko je přítel. Den poté, co turecké stíhačky sestřelily ruský bombardér na syrské hranici.

„Nemáme žádný záměr zkoušet naše vztahy s Ruskou federací,“ řekl Davutoglu a dodal: „Rusko je náš přítel a náš soused.“

Zřejmě však přišel se svým prohlášením příliš pozdě, jelikož Rusko již s Ankarou přerušilo veškerou vojenskou komunikaci a prezident Putin již včera varoval, že ze situace vyvodí vážné důsledky.

„Máme velmi silné ekonomické, obchodní a kulturní pouto s Ruskem,“ řekl Davutoglu a připomněl, že komunikační kanál s Moskvou je nadále otevřený. Davutoglu zároveň dodal, že sestřelené letadlo brali Turci jako „hrozbu“ pro svou národní bezpečnost a že je jejich „přirozené právo“ bránit svoje hranice. „Turecko nekouká po území žádné jiné země,“ řekl nakonec. „Zacílit na Rusko či jakoukoli jinou zemi nepřichází v úvahu.“

Je to necelé dva měsíce zpátky, co internetem kolovaly zprávy o tom, že ruská stíhačka narušila turecký vzdušný prostor. Za incident se tehdy Rusko omluvilo, že se jednalo o technickou závadu v navigaci.

Celá situace však vyvolala tehdy pokárání od Severoatlantické aliance. „Ruské činy nepřispívají k bezpečnosti a stabilitě regionu. Žádám Rusko, aby plně respektovalo vzdušný prostor NATO a vyhnulo se tak stupňování napětí s Aliancí v regionu,“ řekl tehdy generální tajemník NATO Stoltenberg a vyjádřil se, že ze strany Ruska se jednalo o zcela „nepřijatelné narušení vzdušného prostoru“.

Poté, co Turecko sestřelilo ruský bombardér, se však představitelé NATO zmohli pouze na vyjádření solidarity s Tureckem, pochválili jej za jeho územní integritu a apelují na de-eskalaci napětí mezi Ruskem a Tureckem.

Turecko si zároveň stojí za tím, že Rusové bombardují jejich turkmenské spojence, a ne Islámský stát. „Bylo zdůrazněno, že ruská strana nebojuje proti teroru, nýbrž bombarduje vesnice turkmenských civilistů, což by mohlo mít vážné následky,“ řekl turecký ministr zahraničí.

Jeho tvrzení však vyvrací sami turkmenští civilisté, kteří stříleli na ruského pilota, který se katapultoval z letadla. To je podle Ženevských konvencí válečný zločin. Dodatek z roku 1977, který tuto skutečnost stanovil, však Turecko nepodepsalo. Stejní „turkmenští civilisté“ údajně zničili protitankovou střelou ruský vrtulník, který byl vyslán najít oba piloty.

Turecký prezident Erdogan se mezitím vyjádřil, že se jedná o ojedinělý incident, a kdyby nebylo jeho střídmosti, bylo takových už mnohem víc. „Důvodem, proč v minulosti došlo k tak málo podobným incidentům s ohledem na Sýrii, je klid a rozvaha Turecka,“ řekl ve svém proslovu. „Nikdo by neměl pochybovat o tom, že jsme udělali vše proto, abychom se tomuto neštěstí vyhnuli. Každý by měl však respektovat právo Turecka na ochranu vlastních hranic.“

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…