Jste prý chudší než byste měli být. A mohou za to prý...

12.01.2017 15:27

„Proč jsou Češi chudí? Protože pohrdli evropským sociálně-tržním hospodářstvím,“ uvedl redaktor MF Dnes ve svém komentáři pro Český rozhlas.

Jste prý chudší než byste měli být. A mohou za to prý...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Něco tu nehraje, a to hned na první pohled. Česká republika se výkonností své ekonomiky dostala už téměř k 90 procentům průměru hrubého domácího produktu států Evropské unie, ale naše platy jsou na pouhých 37 procentech,“ konstatuje Palata a všímá si, že dokonce i státy, které jsme v minulých deseti letech ve výkonnosti ekonomiky předběhly, jako například Portugalsko nebo Kypr, mají mzdy mnohem vyšší, Kypr dokonce skoro dvojnásobně. „Samozřejmě, když se započítají stále ještě o něco nižší životní náklady, tak jsme na tom o něco lépe, ale stále je rozdíl mezi platy a výkonností ekonomiky v desítkách procent,“ dodal.

Důvodů je podle něj celá řada – například velmi velký podíl zahraničích investorů na výkonu ekonomiky a s ním související odliv kapitálu z Česka, který každoročně dosahuje deseti procent hrubého domácího produktu a je v rámci Evropské unie na velmi vysoké úrovni. „Samozřejmě, že na konci komunistické éry jsme zdědili podfinancovanou zastaralou ekonomiku, do níž se investovalo mnohem méně, než se investovat mělo. Kuponová privatizace pak pustila zemi ještě jednou žilou, ztráty způsobené tunelováním a podobnými operacemi se odhadují na přibližně bilion, tedy tisíc miliard korun,“ zmínil. Jedním z hlavních důvodů, proč jsme dnes ještě chudšími příbuznými Němců a Rakušanů, než bychom být mohli, je podle něj však skutečnost, že v Česku nevznikla v minulých dvou desetiletích sociálně-tržní ekonomika, ale jen ta tržní.

  • Původní text ZDE

„Nechali jsme si neoliberalistickými hlasateli nových časů namluvit, že nemůžeme kopírovat západní Evropu, že musíme vytvořit něco nového, vlastního, svůj model kapitalismu,“ zmínil s tím, že jej nyní máme – se slabými odbory, s neuvěřitelně rozšířeným a úřady trpěným „švarcsystémem“, neboli, jak se dnes říká, prací na OSVČ. „Jde o brutální a ve své podstatě kriminální formu zaměstnávání, při němž podnikatel najímající si takto lidi nemá prakticky žádné závazky a oni pak téměř žádná práva,“ dodává Palata. 

„Masivní zaměstnávání cizinců z méně rozvinutých zemí, zdaleka ne vždy důvodné, pak jednoznačně snižuje cenu práce a pomáhá ji udržovat v Česku působícím firmám na ostudné úrovni. A aby toho nebylo málo, dostali podnikatelé od České národní banky dárek v podobě uměle udržovaného nízkého kurzu koruny, který pomáhá většině podnikatelů vydělat a drtivou většinu pracujících Čechů okrádá,“ podotkl se slovy, že by stačilo málo: třeba se podívat, jak to dělají v sousedním Německu nebo Rakousku a tamní velice dobře fungující model sociálně-tržního hospodářství prostě uvést do života v českých podmínkách. „Jsem přesvědčen, že těm, kteří nám už dvě desetiletí tvrdí, že na západ od nás je všechno špatně, můžeme poděkovat za to, že jsme dnes chudší, než bychom mohli a měli být,“ zmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…