Jste spokojeni, jak to Biden řídí? Drtivá čísla z amerického průzkumu

11.03.2024 18:34

Američané nejsou spokojeni s postavením své země ve světě. Z průzkumu vyplynulo, že za poslední 4 roky v době prezidenta Joea Bidena klesala každoročně spokojenost s pozicí USA ve světě na nynějších 33 %, což je nejméně od roku 2008. Nejvyšší spokojenost nad 40 % měli Američané za vlády Donalda Trumpa. Stejný pokles je patrný v otázce, jak podle Američanů vnímá Spojené státy zbytek světa, kdy si 57 % myslí, že jsou USA jsou vnímány negativně.

Jste spokojeni, jak to Biden řídí? Drtivá čísla z amerického průzkumu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Spokojenost Američanů s postavením země ve světě je nejnižší od roku 2017 – spokojeno je 33 %. To znamená pokles oproti 37 % v první roce vlády Joea Bidena. Mezitím je 65 % dospělých Američanů nespokojeno s postavením země ve světě, jak upozorňuje agentura Gallup.

Ta sleduje tuto otázku každoročně od roku 2000. Tehdy se podíl Američanů spokojených s postavením země ve světě pohyboval trvale nad 40 %, včetně 65 % v roce 2000 a 71 % na začátku roku 2002, krátce po teroristických útocích z 11. září.

Tento názor však v druhé polovině prezidentství George W. Bushe oslabil poté, co se USA zapojily do dlouhodobých válek v Iráku a Afghánistánu, a v roce 2008 klesl na nejnižší hodnotu 30 %. Od té doby se toto vnímání většinou pohybuje mezi 32 % a 40 %. Mezi lety 2017 a 2021 v době prezidenta Donalda Trumpa ale spokojenost s postavením USA ve světě vzrostla dokonce na 53 %.

Podobně se vyvíjí také otázka, jaký mají Američané názor na to, jak si USA stojí v očích světa. Aktuálně si 42 % dospělých Američanů myslí, že světové společenství vnímá zemi velmi (6 %) nebo spíše (36 %) příznivě, což je snížení o 7 % jen za poslední rok. Jen v letech války v Iráku a v Afghánistánu byla tato důvěra o dvě procenta nižší.

Pouze 37 % Američanů se navíc domnívá, že prezident Joe Biden je respektovaným vůdcem pro ostatní národy, což je obrovský pokles oproti roku 2021 krátce po jeho zvolení, kdy si myslelo 58 % dotázaných, že Biden má ve světě respekt. Pro srovnání, Donald Trump se ovšem na tyto hodnoty dostal až na samém konci svého mandátu, kdy měl také 37 %, zatímco roky předtím si pouze 30 % Američanů myslelo, že je respektovaným vůdcem.

Ve všech těchto otázkách panují výrazné stranické rozdíly. To znamená, že republikáni a demokraté vyjadřují vysokou míru pozitivních názorů na USA a prezidenta, když je v Bílém domě jejich strana, a mnohem negativnější názory, když je v úřadu prezident z opačné strany. Během čtyř prezidentských období od roku 2001, kdy byl v úřadu republikán, byla většina republikánů spokojena s postavením Spojených států ve světě, uvedla, že země je na světové scéně hodnocena příznivě, a myslela si, že prezident je světovými lídry respektován. Totéž platí pro demokraty, když je u moci demokratický prezident.

Současné hodnocení ze strany Američanů přesto patří k nejhorším, které Gallup za posledních 24 let naměřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …