Jste ulhané prase, napsal Klausův Jakl novináři. Za co?

11.03.2014 8:24

„Jste ulhané prase,“ měl bývalý prezidentský poradce Ladislav Jakl vzkázat novináři z Lidových novin. Důvodem jsou články o podezřelých manipulacích se švýcarskými účty podnikatele Petra Macha, které měly mít politické pozadí.

Jste ulhané prase, napsal Klausův Jakl novináři. Za co?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Anketa

Který státník zatím během ukrajinské krize obstál nejlépe?

0%
96%
hlasovalo: 17683 lidí

Petr Mach, známý majitel fotbalové Sparty z devadesátých let a zdatný sponzor ODS (mezi nímž a předsedou Strany svobodných občanů Petrem Machem není žádný příbuzenský vztah), vyšel na konci roku 2003 z vězení, kde si odpykával trest za neproclení luxusního automobilu. Bezprostředně poté zjistil, že během jeho věznění docházelo k podezřelým pohybům na jeho účtech u švýcarských bank. Objem podivných transakcí šel do milionů dolarů.

Mach se obrátil právě na Ladislava Jakla, blízkého spolupracovníka tehdejšího prezidenta Václava Klause, se kterým měl Mach dobré vztahy už v devadesátých letech. Jakl mu jako advokáta doporučil svého bratra Jiřího. Ten po konzultaci s Machem vyhledal ve Švýcarsku jistou Barbaru Dudey, kterou Machovi představil jako advokátku a ten ji následně pověřil zastupováním ve věci podivných manipulací na svých účtech.

Paní Dubey Macha několik let „zastupovala“, aniž se jí podařilo cokoliv zjistit, a tak podnikatel spolupráci ukončil. Pak dokonce zjistil, že tato dáma dohozená Jiřím Jaklem vůbec není advokátkou. V roce 2012 Machovi znenadání po více než roce zavolal advokát Jakl a nabídl mu schůzku s manželem paní Dubey, kterého mu posléze představil jako vlivného finančního experta s dobrými kontakty na české politiky.

Ze schůzky se pořizoval úřední záznam, z něhož vyplývá, že Pascal Dubey nabízel ze švýcarských bank obstarání dokumentace, ukazující souvislost Machova případu s privatizací Mostecké uhelné. Při ní byly peníze mosteckých manažerů v desítkách transakcí přesouvány mezi různými účty, mimo jiné i ve Švýcarsku.

Lidové noviny o celé kauze napsaly článek, ve kterém se hovořilo o „třaskavém politickém pozadí“. A právě to rozčílilo Ladislava Jakla, ředitele politického odboru exprezidenta Václava Klause. „Můj bratr Jiří nikdy neměl blízko k Hradu, a já v žádné kauze nijak nefiguruji. To je čistá lež, Vaše lež. Dvojnásobná,“ vzkázal novinám v e-mailu. Mach jej prý několikrát požádal o předání nějakého vzkazu prezidentovi, jinak mezi nimi nebyl žádný kontakt.

„Napsat, že nějaká kauza může být politicky třaskavá, protože se v ní prý objevuji, je čistokrevná manipulace a prasárna. Vy přesně víte, jaký dojem o mě chcete vyvolat. To není novinařina, to je denunciace. Své peníze si za své špinění určitě zasloužíte, ubližovat a poškozovat se snažíte vydatně. Kdo je nějaký Dubey, to netuším,“ vychrlil na novináře.

Mach však namítá, že Ladislav Jakl se o celou kauzu vždy extrémně zajímal. V průběhu let s ním měl mít desítky schůzek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…