Jste ulhané prase, řekl novináři „Láďa“ Jakl

14.05.2015 9:44

Lidové noviny se opět snaží vířit kauzu „Švýcarské konto zemřelého podnikatele Kovarčíka a Klausova amnestie“. Již poněkolikáté píší o „švýcarských stínech“ šéfa politického odboru Klausovy prezidentské kanceláře Ladislava Jakla.

Jste ulhané prase, řekl novináři „Láďa“ Jakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Po smrti podnikatele Petera Kovarčíka prý švýcarská i česká policie začaly zkoumat původ šesti set milionů na účtu tajemné firmy Pendlehill Marketing Ltd. ve švýcarské bance. Vyšetřování spustil český Nadační fond proti korupci provozovaný miliardářem Karlem Janečkem, když v roce 2013 napsal švýcarské generální prokuratuře dopis, že na účtu mohou ležet „problematické peníze“.

Nadační fond také prý švýcarské orgány upozornil na osobu Ladislava Jakla, blízkého spolupracovníka prezidenta Klause, který podle jejich názoru „měl být v těsném kontaktu“ s Kovarčíkem. Tento těsný kontakt se podle Janečkových detektivů měl projevovat tím, že se Kovarčík o Klausově muži vyjadřoval kladně a označoval jej důvěrně „Láďa Jakl“.

Přidávají spekulace Janečkových protikorupčníků, že právě Jakl měl do Klausovy amnestie „propašovat“ bod, kterým byly zastaveny některé kauzy hospodářské kriminality.

Nyní vyšetřovatelé podle LN „pracují s podezřením“, že na účtu mohlo dojít k praní špinavých peněz – jinými slovy ověřují konstrukce, které jim poslali Janečkovi detektivové. Nic více deník o tomto „švýcarském stínu“ Ladislava Jakla nedokázal zjistit.

Pak deník ještě připomíná, že to není poprvé, kdy se o Ladislavu Jaklovi mluví v souvislosti se švýcarskými účty. Popisuje proto kauzu vybrakovaného konta podnikatele Petra Macha, která má podle LN souviset s kauzou privatizace Mostecké uhelné. V příběhu, který předestírá, ovšem vystupuje spíše jeho bratr Jiří Jakl, a to nikoliv na straně těch, kteří Machovy účty vytunelovali. Bývalý Klausův tajemník měl v kauze vystupovat pouze tak, že jej Mach kdesi v restauraci požádal, zda by v jeho případě nemohl intervenovat prezident Klaus. O této kauze Lidové noviny, jak samy přiznávají, psaly již před rokem.

Jedinou novinkou v případu tak prý je, že Ladislav Jakl vzkázal autorovi článku: „Jste ulhané prase“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…