Julian Assange promluvil o USA. Žádná jiná země na světě prý nemá tolik co tajit

29.10.2015 20:16

Spojené státy americké jsou největším impériem a produkují víc tajemství než jiné země ve světě, uvedl zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange na dnešní videokonferenci s diváky Inspiračního fóra v Jihlavě. Rusko podle něj není celosvětově tak moc důležité, působení serveru tam naráží i na jazykovou bariéru.

Julian Assange promluvil o USA. Žádná jiná země na světě prý nemá tolik co tajit
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Přesto o Rusku zveřejnil mnoho dokumentů a všímal si i dalších zemí, jako je Čína či Keňa, řekl Assange na dotaz, jestli připravuje ruskou verzi WikiLeaks. Assange rovněž kritizoval lhostejnost tisku k důležitým problémům. Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. "Pokud jde o zveřejňování informací, nikdo nezveřejňuje to, co my. Mají z toho velký strach," řekl Assange, který se už více než tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Připustil, že říci pravdu není tak snadné, ale podle něj se to dá udělat. WikiLeaks má odvážné lidi, řekl, některé z nich chrání anonymitou. Své případy v posledních letech konzultovali se 150 právníky. Proti serveru je vedena řada trestněprávních jednání, ale i WikiLeaks se brání žalobami, uvedl Assange.

Členka Pussy Riot

Inspirační fórum je součástí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který v Jihlavě začal v úterý. Účastníci téměř dvouhodinové debaty zcela zaplnili sál domu kultury odborů. Australského žurnalistu diváci viděli před sebou na velkém plátně. Novináři mohli fotografovat, ale nesměli si pořizovat zvukové nahrávky. Otázky se týkaly rovněž krize v Sýrii a vlny imigrantů mířící do Evropy či Edwarda Snowdena, bývalého konzultanta amerických špionážních služeb, který před dvěma lety zveřejnil kompromitující údaje o rozsáhlých aktivitách amerických rozvědek.

Kurátor inspiračního fóra Filip Remunda uvedl, že si za to, že Assange dostal v Jihlavě hlas, vyslechli kritiku od politiků i od veřejnosti. Mezi debatujícími se ale mnoho kritických hlasů neozvalo. Jeden z nich uvedl, že ani WikiLeaks není zcela průhlednou organizací, což Assange odmítl.

Do virtuální debaty s Assangem z jihlavského pódia vstoupila také Marija Aljochinová, která proslula jako členka ruské punkrockové skupiny Pussy Riot a je rovněž hostem jihlavského festivalu. Připomněla mu setkání před rokem a společné záměry v oblasti lidských práv. "Doufám, že se dostanete z toho velvyslanectví. Myslím, že byste opravdu měl být svobodný," řekla.

"Já si to taky myslím," odpověděl jí Assange. Je to prý těžké pro něj i pro jiné lidi. Uvedl, že jeho hlídání na ambasádě zaměstnávalo asi tři roky kolem 70 policistů a přišlo na 20 milionů eur z veřejných prostředků.

Velký poprask způsobil WikiLeaks v roce 2010

Assange se na ekvádorské velvyslanectví v Londýně uchýlil v červnu 2012. Chtěl se tak vyhnout vydání do Švédska, kde ho chtěli vyslýchat kvůli obviněním ze znásilnění, která popírá. Zakladatel WikiLeaks se obává, že by mohl být ze Švédska vydán do USA. Americká justice ho přitom viní z vyzrazení tajných informací. Ekvádor udělil Assangeovi politický azyl, Australan ale nyní nemá možnost, jak se z ambasády legálně dostat.

Velký poprask způsobil WikiLeaks v roce 2010, kdy na webu zpřístupnil americké dokumenty, které získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga. Manning, který později projevil přání žít jako žena a nyní se jmenuje Chelsea Manningová, byl v USA loni odsouzen k 35 letům vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…