Julínku a Drábku, pozor: Babiš a ČSSD jdou rozkopat vaše dílo

12.11.2013 9:02

Po několika dnech vyjednávání ČSSD, ANO a KDU-ČSL už se začíná rýsovat osud některých reforem předchozích pravicových kabinetů. Zejména reformy v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí nejspíš projdou podstatnou revizí. Začíná být zřejmé, že dojde ke zrušení druhého důchodového pilíře a nově se hnutí ANO ústy svého zdravotnického experta přiklonilo rovněž ke zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Julínku a Drábku, pozor: Babiš a ČSSD jdou rozkopat vaše dílo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle se schází sněmovna před svým říjnovým zasedáním

Za hnutí ANO se dostal do Poslanecké sněmovny i uznávaný onkolog, profesor Rostislav Vyzula. Renomovaný expert, který sjezdil řadu světových pracovišť a mnoho let řídil známý Masarykův onkologický ústav v Brně, se chce věnovat především problematice zdravotnictví.

Jakým směrem se jeho snahy ubírají, naznačilo již jeho prohlášení, zveřejněné na Facebooku hnutí ANO. V něm jasně řekl, jak chce hnutí postupovat ve vztahu k regulačním poplatkům ve zdravotnických zařízeních, zavedených bývalým ministrem Tomášem Julínkem. Zatímco šéf ANO Andrej Babiš před volbami ani po nich nedal k tomuto problému žádné jednoznačné stanovisko, nyní se profesor Vytula vyjádřil více než jasně.

„Ukázalo se, že regulační poplatky nijak neregulují návštěvy u lékaře. Navíc po dlouhodobě nemocných, kteří jsou častokrát v důchodu nebo na nemocenské, přece nemůžeme chtít při každé návštěvě poplatek. Vybraly se 5,3 miliardy, ale nikdo neví, kam ty peníze šly. Proto chceme regulační poplatky zrušit,“ objevilo se na Facebooku.

Zároveň Hospodářské noviny přinášejí informaci o plánu ČSSD, podle kterého by měl k začátku roku 2015 skončit druhý pilíř důchodového systému. Skončila by tak největší reforma Nečasovy vlády, prosazovaná ministry Miroslavem Kalouskem a Jaromírem Drábkem z TOP 09.

„Chci, aby takový zákon byl schválen během příštího roku,“ uvedl Roman Sklenák, stínový ministr ČSSD  pro sociální věci. Záměr ČSSD podporují i lidovci a ochotu ustoupit v tomto bodě prý naznačilo i hnutí ANO, které původně na zrušení netrvalo. K novému nastavení penzijního systému by měla být sestavena komise, jejíž součástí by ovšem nebyl ekonom Vladimír Bezděk, který šéfoval předchozímu expertnímu týmu a podílel se rovněž na vzniku nečasovské koncepce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…