Julius Šuman si posvítil na firmu, prý pojmenovanou po Monice. Daňové ráje, miliardové čachry. A dvě nezdaněné miliardy, které si Babiš nechal vyplatit už jako ministr

04.06.2017 17:44

Skupina vystupující pod jménem Julius Šuman uveřejnila na sociální síti Twitter další dokument, který Babiše zřejmě ani trochu nepotěší. Vyplouvají totiž na povrch další citlivé informace o Babišově podnikání. Je však třeba mít na paměti, že není zcela jasné, odkud se tyto informace berou a kdo je zveřejňuje.

Julius Šuman si posvítil na firmu, prý pojmenovanou po Monice. Daňové ráje, miliardové čachry. A dvě nezdaněné miliardy, které si Babiš nechal vyplatit už jako ministr
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Zájemci si mohou počíst něco málo o společnosti IMOBA Andreje Babiš. Na pěti stranách se např. můžeme dozvědět, že název společnosti odkazuje na jméno Moniky Babišové, dlouholeté partnerky šéfa hnutí ANO a druhého nejbohatšího Čecha. Andrej Babiš se jediným majitelem společnosti stává 30. července 1996.

„Jméno IMOBA vzniklo s největší pravděpodobností jako zkratka – Investice Monika Babišová (samotné Monice Babišové trvalo poměrně dlouho, než svůj vztah k firmě zlegalizovala),“ píše skupina Julius Šuman. Ta již v minulosti přinesla řadu informací o minulosti a podnikání Andreje Babiše, které však předseda ANO většinou vzápětí vyvrátil. 

Skupina Julius Šuman také tvrdí, že společnost Imoba byla po nějaký čas „zaparkována“ v daňovém ráji, konkrétně ve městě Zug. V tomto daňovém ráji společnost sídlila až do roku 2008. Není bez zajímavosti, že v budově, která spadá pod zmíněnou společnost, sídlí vydavatelství Mafra.

Krátce předtím, než se Andrej Babiš stal poslancem, tedy v roce 2013, společnost vydala akcie v hodnotě osmi miliard, které odkoupila společnost Agrofert, a skupina Julius Šuman spekuluje nad tím, proč k tomu asi došlo.

V dokumentu se tvrdí, že společnost IMOBA v říjnu 2014 snížila své základní jmění o 2,034 miliardy korun, které byly následně vyplaceny jejímu jedinému akcionáři – Andreji Babišovi, v té době už ministru financí. Jako důvod bylo uvedeno, že aktivity firmy nevyžadují tak vysoký základní kapitál.

V dokumentu se nad tímto tvrzením pozastavují, neboť firma rok předtím naopak kapitál mohutně navyšovala (celkem o osm miliard) se zdůvodněním, že chce expandovat. A to skutečně udělala, fúzovala se třemi celkem velkými společnostmi a rozšířila své aktivity o celkem osm nových předmětů podnikání. Proto se prý zdá velmi podivné, že o rok později, když se byznys rozjel, se základního kapitálu, kterým by jej mohla financovat, naopak zbavovala.

„Andrej Babiš, v té době již ministr financí ČR, si tak vyplatil více než dvě miliardy korun. Pokud by si je vyplatil jako přímou dividendu z Agrofertu, musel by zaplatit 15% daň. Tím připravil český stát minimálně o 300 mil. korun,“ píše se v dokumentu doslova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…