Juncker: Dohoda o Řecku bude uzavřena tento týden

23.06.2015 6:22

Řecko se dočkalo pochvaly od vedení EU. Podle předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska totiž návrhy, které řecká strana předložila svým evropským partnerům v noci na dnešek, jdou správným směrem. Oba politici to novinářům řekli po večerním jednání prezidentů a premiérů 19 zemí platících eurem. Juncker poté dodal, že podle něj bude dohoda uzavřena tento týden. Ministři financí eurozóny se sejdou znovu ve středu večer.

Juncker: Dohoda o Řecku bude uzavřena tento týden
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

"Jsem přesvědčen, že k závěrečnému řešení dojdeme v tomto týdnu. Z toho prostého důvodu, že k němu tento týden dojít musíme. Nemůžeme hrát - jak se říká na fotbalovém hřišti - nemůžeme hrát v prodloužení," uzavřel Juncker tiskovou konferenci po summitu.

Všichni si přejeme, aby Řecko zůstalo v eurozóně

Podle německé kancléřky Angely Merkelové daly v prvním hodnocení nových řeckých návrhů věřitelské instituce najevo, že jde o dobrý výchozí bod pro intenzivní rozhovory. Nyní podle ní musí začít nad návrhy intenzivní práce, na kterou není příliš mnoho času. "Všichni si přejeme, aby Řecko zůstalo v eurozóně," podotkla německá kancléřka.

Také ona uvedla, že rozhodující schůzka euroskupiny, tedy ministrů financí, by se měla odehrát ve středu večer. Ve čtvrtek začíná v Bruselu dlouhodobě plánovaný summit Evropské unie.

Předseda unijních summitů Tusk, který včrejší jednání prezidentů a premiérů eurozóny svolal, novinářům řekl, že se podařilo dodat novou dynamiku dlouhodobě zablokovaným jednáním. Řecký premiér Alexis Tsipras podle Tuska své evropské partnery ujistil, že jeho vláda bere věc vážně a hodlá se chovat konstruktivně.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…