Juncker každý rok pronáší špatné vtipy. A letos jsou opravdu hodně špatné, udeřil ekonom Pikora

14.09.2017 21:58

Ekonom Vladimír Pikora v textu pro Reflex.cz zhodnotil středeční projev předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera o stavu EU. Nešetřil tvrdými slovy.

Juncker každý rok pronáší špatné vtipy. A letos jsou opravdu hodně špatné, udeřil ekonom Pikora
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Předseda Evropské komise přednesl své tradiční zhodnocení situace v EU. Aby Pikora nebyl k Junckerovi jen kritický, začal zvolna a za něco předsedu Evropské komise také pochválil. Třeba za slova o tom, že dnešní Turecko nemůže být součástí EU.  

Bohužel v dalších oblastech Junckerova projevu už ekonom nenašel ani jeden pozitivní bod.  

„Pan Juncker hovořil o řízené imigraci do Evropy, která stárne. Tím se nám snaží podsunout, že Evropa má problém s vymíráním, a abychom pokles populace ekonomicky utáhli, musíme se otevřít imigraci. To jsou hned dvě manipulace v jedné větě. Je sice pravda, že Evropa stárne, ale položme si otázku, kdo za to může. A odpověď je, že vinen je předimenzovaný sociální systém, jenž natolik naučil lidi spoléhat se na stát, být sobecký, mít jen samé nároky a odmítat jakékoliv povinnosti, že se stali příliš pohodlní na to mít děti. Evropa si tedy svůj problém vyrobila sama. A tvrdit, že migrace to vyřeší, je bohapustá lež,“ napsal nekompromisně Pikora.

Celý komentář naleznete zde.

Jako důkaz Pikorovi stačí fakt, že v roce 2015 do Německa přišel asi milion migrantů, ale práci získal jen zlomeček z nich. Většina migrantů nepředstavuje nové palivo pro ekonomiku, představují pro ni naopak břemeno. Juncker se toto břemeno pokouší ještě zvětšit, když volá po rozšíření Schengenu.

Teoreticky by se prý dal najít nějaký světlý bod v Junckerově důrazu na volný obchod, ale ekonom Junckerovi vůbec nevěří, že to s volným obchodem myslí vážně. Kdyby to vážně myslel, tak by západní státy EU nemohly vyhrožovat těm východním kvůli údajně příliš levné pracovní síle. A EU jako celek by nevyhrožovala Velké Británii kvůli Brexitu.  

Ekonom se navíc domnívá, že se EU vydala v podstatě po cestě socialismu, a to Pikora odmítá odkývat jako pozitivní rys.

„Na konci roku 2016 tisková agentura Bloomberg, specializující se na poskytování tržních finančních dat, odhadla, že do konce roku 2017 bude centrální Japonská banka (Bank of Japan) hlavním akcionářem u 55 firem z 225 společností zahrnutých v japonském akciovém indexu Nikkei 225! Tedy čtvrtina nejvýznamnějších japonských společností bude vlastně ve státních rukou. Ale eurozóna je v tomto zestátňování hned druhá v závěsu. Je snad tohle ještě pořád normální tržní ekonomika? Není to spíš nějaká podivná forma novodobého socialismu, kde všechno patří všem?“ zeptal se Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…