Juncker si hraje na pána Evropy, ale nic nepochopil. Celý projekt EU selhal. To zaznělo od člena české vlády

30.06.2016 7:42

Dnešním hostem Kauzy dne na Rádiu Impuls moderátora Jaroslava Plesla, mimo jiné šéfredaktora MF Dnes, byl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Řeč byla nejen o státním rozpočtu, ale i o Brexitu.

Juncker si hraje na pána Evropy, ale nic nepochopil. Celý projekt EU selhal. To zaznělo od člena české vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Úvodem se Babiš vyjádřil k možnému posunutí termínu zavedení elektronické evidence tržeb z 1. 12. 2016 na 1. 2. 2017. „Uvažuji o tom. I když mi úředníci na ministerstvu říkají, že to nemám dělat, myslím si, že by to bylo lepší. Již od 1. 12. se ale snižuje DPH. A také uvažujeme o rozsahu. A je možné, že přijdeme s nějakým jiným nápadem pro ty, kteří mají malé tržby,“ uvedl Babiš. „I když se očekává příští rok příjem 15,7 miliardy z daní, neočekáváme přílišný zásah v případě posunu do státního rozpočtu,“ podotkl Babiš.

Babiš následně pochválil kontrolní hlášení a restrukturalizaci státní správy, kdy se vylepšilo vybírání daní. „Je třeba investovat, potřebujeme i zbrojit, i navyšovat platy. Ale zároveň potřebujeme být řádnými hospodáři. Pořád máme výdaje větší než příjmy. Ale příští rok by se ta naše opatření už měla projevit,“ dodal.

Dopad Brexitu na českou ekonomiku Babiš podle svých slov neočekává. „Mrzí mě ale, že Velká Británie odchází. Byla naším spojencem, například v eurozóně. Překvapuje mě i to, jak se nyní lídři k Velké Británii chovají. Vypadá to jako rozvod, kdy se práská dveřmi,“ řekl s tím, že dnes, když už Britové vědí, jaké má vystoupení z EU dopady, by možná referendum dopadlo jinak. „Výsledek je důsledkem selhání lídrů. Projekt Evropské unie selhal. Pokud nyní předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker tvrdí, že se musí Evropa integrovat, je vidět, že nic nepochopil,“ podotkl Babiš. „Hraje si na pána Evropy, ale kde je ten hlas členských států,“ podotkl k Junckerovi také Babiš.

Závěrem se Babiš vyjádřil také k reorganizaci policie, kdy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodl o sloučení dvou elitních útvarů pod jediné vedení. Do výběrového řízení se podle dnešních informací přihlásil jediný kandidát, ředitel celostátní kriminální policie Michal Mazánek. „To, že se na tak důležitý post přihlásil jeden kandidát, je nepřijatelné. Celé to je v rozporu s koaliční smlouvou,“ uzavřel Babiš s tím, že to na něj působí jako předem připravené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…