Juncker šokuje: EU má 5,5 milionů km2. Rusko 17,5 milionů km2. Nějaké otázky?

30.08.2017 9:12

Jean Claude Juncker se na tiskové konferenci nečekaně jednoznačně vyjádřil o vztahu Evropské unie k Rusku. Dvě čísla mu postačila k tomu, aby vyjádřil, proč by Brusel rozhodně neměl vztahy s velmocí na Východě zanedbávat, jak radí mnozí i u nás.

Juncker šokuje: EU má 5,5 milionů km2. Rusko 17,5 milionů km2. Nějaké otázky?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

„Evropská unie má 5,5 milionu kilometrů čtverečních, pouze Rusko má 17,5 milionů kilometrů čtverečních. Nějaké další otázky?“. Slova předsedy Evropské komise, která na něj možná upoutají hledáček Jakuba Jandy a programu Kremlin Watch, byla pronesena v úterý na setkání velvyslanců EU v Bruselu.

Juncker velvyslance nabádal, že by se EU měla zasadit o lepší vztahy s Ruskem, což prý nemusí současně znamenat zradu vlastních hodnot.

Anketa

Má Pavel Bělobrádek pravdu v tom, že zvířata „neumřou“, nýbrž „pojdou, chcípnou, padnou, zhasnou, jsou zabita či poražena“?

29%
62%
hlasovalo: 6167 lidí

„Neexistuje žádná evropská bezpečnost pro budoucí století bez Ruska,“ vysvětloval podle webu Rádia Svobodná Evropa předseda Juncker své důvody. Právě proto by se Unie měla zasadit o to, aby společně s Ruskem našla diskurs, který by vyhovoval oběma stranám.

Celý článek ZDE

Zdůraznil ale, že se Evropa kvůli tomu nesmí vzdát svých hodnot a principů. Jako příklad jmenoval otázku anexe Krymu.

Jean Claude Juncker se již v minulosti vyslovoval pro zlepšení vztahu s Moskvou. Kritizoval i některé sankce, které EU na Rusko zavedla za ukrajinské války v roce 2014. Ty přitom byly ještě v červnu prodlouženy o dalších šest měsíců.

Je otázkou, jaký bude jejich osud po uplynutí této doby. Téhož dne, kdy Juncker srovnával rozlohu Ruska a EU totiž vystoupila i Angela Merkelová, která na tiskové konferenci v Berlíně vyjádřila názor, že zrušení sankcí prospěje nejen Rusku, ale i Německu.

Základem pro zrušení sankcí je podle ní dodržování Minských dohod, uzavřených k řešení ukrajinské krize v roce 2015.

„Pokud bude zachována Minská dohoda z února 2015, bude vznesen požadavek na zrušení sankcí vůči Rusku,“ uvedla Merkelová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…