Juránek by po odchodu ze Senátu měl mít placenou funkci v Brně

03.11.2016 10:24

Dosluhující náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL), který v říjnových volbách neobhájil místo senátora, by měl mít placenou funkci v brněnském zastupitelstvu. Juránek je neuvolněným předsedou finančního výboru, avšak lidovci na listopadovém zastupitelstvu navrhnou, aby byla funkce uvolněná, a tedy placená. ČTK to řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Koaliční ANO nebo Žít Brno s tím nemají problém. Podle nich to bylo už dříve ujednáno v koaliční smlouvě, ale vzhledem k Juránkovým předešlým funkcím byl dosud neuvolněný.

Juránek by po odchodu ze Senátu měl mít placenou funkci v Brně
Foto: archiv senátora
Popisek: Stanislav Juránek (KDU-ČSL)

Juránek byl osm let hejtmanem. Nyní končí ve funkci hejtmanova náměstka a v novém volebním období bude krajským opozičním zastupitelem. V senátních volbách těsně ve druhém kole prohrál s ředitelem brněnské hvězdárny Jiřím Duškem (ANO).

V brněnském zastupitelstvu získal mandát před dvěma lety, když se díky preferenčním hlasům dostal ze 14. místa až na třetí a stal se jedním za sedmi lidoveckých zastupitelů. Letos se po rozpadu a novém vytvoření koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, SZ a TOP 09 stal předsedou finančního výboru. „V koaliční smlouvě bylo ujednáno, že bude funkce uvolněná. Vzhledem k tomu, že byl pan Juránek náměstkem a senátorem, jsme to neuvolňovali. Nyní ale mají lidovci právo uplatnit dohodu a my s tím nemáme problém,“ řekl ČTK radní Marek Janíček (ANO).

Hladík ČTK řekl, že změnu funkce z neuvolněné na uvolněnou musí schválit zastupitelstvo. To bude zasedat 15. listopadu. „Pokud to zastupitelstvo schválí, bude to s okamžitou platností,“ řekl Hladík. Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) ČTK sdělil, že Žít Brno počítá s tím, že funkce bude uvolněná a že to hnutí podpoří.

Juránek bude náměstkem hejtmana do ustavujícího zastupitelstva 16. listopadu, kdy se zvolí nové vedení kraje. K placené funkci v městském zastupitelstvu se zatím nechce moc vyjadřovat. „Musím počkat na rozhodnutí zastupitelstva. Jinak také nezahálím a hledám práci. Dívám se především v oblasti lesnictví, ve kterém se vyznám,“ řekl Juránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…