Jurečka: 5 000 Kč jen chudým důchodcům. A 500 Kč navrch za každé dítě

08.09.2020 9:46

Lidovci by chtěli dát příspěvek 5000 korun pouze seniorům s podprůměrným důchodem. Ten se pohybuje okolo částky 14 427 Kč. Na dávku by dle KDU-ČSL dosáhli také vdovci a vdovy. Za každé vychované dítě by měl pak důchodci dále náležet bonus 500 korun navíc. Zprávu přinesla ČTK.

Jurečka: 5 000 Kč jen chudým důchodcům. A 500 Kč navrch za každé dítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí

Takové pozměňovací návrhy k vládnímu zákonu představil v pondělí předseda strany Marian Jurečka a první místopředsedkyně Šárka Jelínková. Zákon by měla sněmovna projednat 15. září.

„Je potřeba, aby se pomohla zlepšit situace těm, kteří jsou v tíživé situaci a mají problém zaplatit základní životní náklady,“ prohlásil Jurečka.

Vláda zamýšlí, že příspěvek 5000 korun by v prosinci měli dostat všichni občané se starobním, invalidním nebo pozůstalostním důchodem. Těch jsou dohromady téměř tři miliony a stát by jim měl dohromady vyplatit 14,5 miliardy korun. 

Premiér Andrej Babiš odůvodnil takovou dávku údajným stresem seniorů během koronakrize. Ministryně práce Maláčová hovoří zase o solidaritě. Lidovci proti vyplácení nejsou, požadují ale úpravy.

 „Pokud je někdo souběžně poživatelem starobního nebo invalidního důchodu a k tomu i vdovského, tak by dostal dvakrát 5000 korun,“ popsala Jelínková. Podle ní plošné vyplácení nesplňuje podmínku solidarity.

Podle lidoveckého plánu by si tedy například vdova s podprůměrnou starobní penzí, která vychovala dvě děti, mohla přijít až na 11 tisíc korun. Dle předsedy lidovců Jurečky je plán v souladu s finančním rozpočtem, se kterým vláda počítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …