Jurečka: Se jmenováním Maradové je všechno v pořádku

15.08.2016 17:53

Jmenování ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatavy Maradové bylo podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v souladu se služebním zákonem. Před jejím jmenováním ministerstvo situaci konzultovalo i s náměstkem pro státní službu Josefem Postráneckým, řekl dnes ministr na tiskové konferenci. Správnost jejího jmenování nyní prověřuje policie.

Jurečka: Se jmenováním Maradové je všechno v pořádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Paní ředitelka nejmenovala sama sebe, byla jmenovaná podle zákona o státní službě. My si stojíme za tím a bylo to konzultováno i s tajemníkem pro státní službu, že její jmenování proběhlo podle zákona o státní službě,“ řekl Jurečka na dotaz ČTK.

Maradová poté řekla, že případ bere jako snahu o zpochybnění její praxe. Podle jejího dnešního vyjádření předložila dokumenty, ve kterých svou praxi uváděla. Bylo pak podle ní na vůli výběrové komise, aby rozhodla, zda je pro místo ústřední ředitelky SPÚ způsobilá.

Server Dotyk minulý týden upozornil na to, že policie prověřuje její jmenování. Podezřelým je podle trestního oznámení podaného na Městské státní zastupitelství v Praze státní tajemník ministerstva zemědělství Jiří Bakalík, který údajně Maradovou vybral, ačkoli nesplnila zákonem stanovenou délku praxe. „Podání jsme postoupili policii. V polovině září by mělo být jasněji o dalším postupu,“ řekl serveru Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Podle zákona o státní službě by měl uchazeč o místo v čele služebního úřadu mít aspoň čtyřletou praxi ve správním úřadu, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci, regionální radě nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje nebo obce s rozšířenou působností. Maradová se stala ředitelkou SPÚ v červnu 2014 poté, co byla dva měsíce na úřadu náměstkyní. Předtím pracovala podle svého životopisu na webu SPÚ mezi roky 1999 a 2013 v soukromé firmě Geocart CZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…